Vianočka fotorecept

celero - bez fotkycelero, 26. mája 2011
Vianočka (fotorecept)
Foto: celero

Vianočku som robila prvýkrát podľa jednej staršej kuchárskej knihy. Na to, že inštrukcie ohľadom pečenia boli v nej zúžené na "upiecť vo vyhriatej rúre" Zobraziť celý popisVianočku som robila prvýkrát podľa jednej staršej kuchárskej knihy. Na to, že inštrukcie ohľadom pečenia boli v nej zúžené na "upiecť vo vyhriatej rúre" sa myslím celkom vydarila :)

12-14
porcií
15+kysnutie minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

750 g
4 g
100 g
150 g roztopené
2 ks
1 ks na potretie
50 g
podľa potreby vlažné
1 PL
30 g




Postup

  1. 1

    Z droždia, 50 gramov múky, kryštálového cukru a trochy mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť na teplom mieste. Preosiatu múku premiešame so soľou a s cukrom, pridáme roztopené maslo, 2 žĺtka, vykysnutý kvások, hrozienka a s mliekom zamiesime cesto, ktoré rozdelíme na 9 častí a necháme vykysnúť na dvojnásobný objem (1 - 2 hodiny). Cesto by malo kysnúť v teple, pozor na prievan a otvorené okno. Keď našej babke kyslo cesto, za otvárenie dverí sme ako decká od nej dostávali utierkou :)

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom každú časť cesta rozšúľame a pozapletáme do vianočky nasledovne: spodný diel vrkoč zo 4 šúľkov, stredný diel z 3 a vrchný z 2. Konce môžme prichytiť špáradlom, aby sa pri pečení nerozišli. Necháme ešte chvíľu kysnúť, potrieme žĺtkom a opatrne vložíme do vyhriatej rúry. Prvých 5 minút pečieme pri 200 stupňoch, potom znížime na 160 a dopečieme. Na foto som si spomenula až keď bola vianočka v rúre, takže mám len rúrové foto neupečenej vianočky...

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po upečení necháme trocha vychladnúť a posypeme cukrom. Ja som na vychladnutie počkať nedokázala, čomu sa následne môj žalúdok veľmi netešil, ale aj tak to stálo za to ;)

    Vianočka (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

vierik
Ešte som vianočku nepiekla,ale teraz som sa rozhodla že si upečiem,už je v KK,díky za inšpiráciu...
vierik
P.s: zabudla som pochváliť,je krásna len natrieť maslom a džemom,kávu už mám :-)
sovka62
Veru sa ti vydarila a dobre si urobila, že si upiekla. Manžel doniesol z Lidla vianočku s čokoládou, francúzsku, teraz majú taký týždeň. Len som ochutnala, hneď som zistila, že škoda peňazí. Zle vykysnutá, zle upečená, keď cesto jemne stlačíš zostane zlepené v guči, fuj. Len si my pečme doma, iste to bude lepšie ako kúpené.
sladkacokolada
to bolo krásne , hneď budem vedieť ako nato:) a to bola tvoja najobľúbenejšia? aj ja mám jednu obľúbenú
afataga
tiez som este vianocku nepiekla, ale si ma dostala :-) isto vyskusam
marianne69
...vianocka sa Ti podarila krasne a to video je rozpravkove:-)davno som nepocula hlas pana Machatu,ak sa nemylim,vratila som sa o 30 rokov nazad....
snezienka11
Tvoja vianočka je naozaj krásna, ktovie, že aká je chuťovo. Minule som robila vianočku ,chutila ako buchty a v ceste bolo cíitiť kvasnice.
Ak tvoja vianočka tieto vlastnosti neobsahuje tak klobúk dole pred tvojím pečením. :)
jitka2
Vianočka vyzerá perfaktne.Toje vianočka môjho detstva. Vianočka má byť z 9 dielov, tak ako tá tvoja.
jozka2
eraserhead,to bol krasny pridavok.Celero babovka vyzera presne taka krasna ako ta z rozpravky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia