Foto: celero
Vianočku som robila prvýkrát podľa jednej staršej kuchárskej knihy. Na to, že inštrukcie ohľadom pečenia boli v nej zúžené na "upiecť vo vyhriatej rúre" Zobraziť celý popisVianočku som robila prvýkrát podľa jednej staršej kuchárskej knihy. Na to, že inštrukcie ohľadom pečenia boli v nej zúžené na "upiecť vo vyhriatej rúre" sa myslím celkom vydarila :)
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Z droždia, 50 gramov múky, kryštálového cukru a trochy mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť na teplom mieste. Preosiatu múku premiešame so soľou a s cukrom, pridáme roztopené maslo, 2 žĺtka, vykysnutý kvások, hrozienka a s mliekom zamiesime cesto, ktoré rozdelíme na 9 častí a necháme vykysnúť na dvojnásobný objem (1 - 2 hodiny). Cesto by malo kysnúť v teple, pozor na prievan a otvorené okno. Keď našej babke kyslo cesto, za otvárenie dverí sme ako decká od nej dostávali utierkou :)
-
2
Potom každú časť cesta rozšúľame a pozapletáme do vianočky nasledovne: spodný diel vrkoč zo 4 šúľkov, stredný diel z 3 a vrchný z 2. Konce môžme prichytiť špáradlom, aby sa pri pečení nerozišli. Necháme ešte chvíľu kysnúť, potrieme žĺtkom a opatrne vložíme do vyhriatej rúry. Prvých 5 minút pečieme pri 200 stupňoch, potom znížime na 160 a dopečieme. Na foto som si spomenula až keď bola vianočka v rúre, takže mám len rúrové foto neupečenej vianočky...
-
3
Po upečení necháme trocha vychladnúť a posypeme cukrom. Ja som na vychladnutie počkať nedokázala, čomu sa následne môj žalúdok veľmi netešil, ale aj tak to stálo za to ;)
Ak tvoja vianočka tieto vlastnosti neobsahuje tak klobúk dole pred tvojím pečením. :)