Vianočka (fotorecept)

Autor receptu: celero

Vianočku som robila prvýkrát podľa jednej staršej kuchárskej knihy. Na to, že inštrukcie ohľadom pečenia boli v nej zúžené na "upiecť vo vyhriatej rúre" sa myslím celkom vydarila :)

12-14
porcií
15+kysnutie minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, 50 gramov múky, kryštálového cukru a trochy mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť na teplom mieste. Preosiatu múku premiešame so soľou a s cukrom, pridáme roztopené maslo, 2 žĺtka, vykysnutý kvások, hrozienka a s mliekom zamiesime cesto, ktoré rozdelíme na 9 častí a necháme vykysnúť na dvojnásobný objem (1 - 2 hodiny). Cesto by malo kysnúť v teple, pozor na prievan a otvorené okno. Keď našej babke kyslo cesto, za otvárenie dverí sme ako decká od nej dostávali utierkou :)
  2. Potom každú časť cesta rozšúľame a pozapletáme do vianočky nasledovne: spodný diel vrkoč zo 4 šúľkov, stredný diel z 3 a vrchný z 2. Konce môžme prichytiť špáradlom, aby sa pri pečení nerozišli. Necháme ešte chvíľu kysnúť, potrieme žĺtkom a opatrne vložíme do vyhriatej rúry. Prvých 5 minút pečieme pri 200 stupňoch, potom znížime na 160 a dopečieme. Na foto som si spomenula až keď bola vianočka v rúre, takže mám len rúrové foto neupečenej vianočky...
  3. Po upečení necháme trocha vychladnúť a posypeme cukrom. Ja som na vychladnutie počkať nedokázala, čomu sa následne môj žalúdok veľmi netešil, ale aj tak to stálo za to ;)