Veselé šišky

zuzula2 - fotkazuzula2, 8. januára 2012
Veselé šišky
Foto: zuzula2

Keďže sa včera začal fašiang dnes sme si spravili veselé šišky :-) Recept mám s nového času pre ženy ktorí vyšiel minulí rok. Sú naozaj veľmi chutné.

20
porcií
50 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kocka
170 ml vlažné
500 g
2 ks
2 ks
40 g
60 g
  na vyprážanie
  na obalenie
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja som do cesta použila sušené droždie a tak som všetky suché prísady okrem cukru zmiešala. Pokiaľ máte čerstvé droždie urobte klasický kvások.

    Veselé šišky - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka a žĺtky vymiešame s cukrom.

    Veselé šišky - obrázok 2
  3. 3

    Do vyšľahaných vajíčok pridáme mierne zohriate mlieko a polievkovú lyžicu rumu. Všetko zmiešame.. Do múkovej zmesy dáme zmäknuté maslo a trošku v prstoch rozdrobíme. Pridáme tekutinu a vypracujeme cesto.

    Veselé šišky - obrázok 3
  4. 4

    Cesto schováme pod utierku a necháme ho kysnúť zhruba 40 minút. Ja som to moje dala oddýchnuť k rúre na pečenie kde sa práve pieklo mäsko na obed a tak tam bolo teplúčko.

    Veselé šišky - obrázok 4
  5. 5

    Podľa receptu vykysnuté cesto rozdelíme na 20 rovnakých kúskov s ktorích tvarujeme gulôčky. Tie potom jemne prejdeme valčekom. Ja som si dala cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkala na asi pol centimetra a vykrajovala rôzne vzory aby to bolo veselé :-). Vykrojené vzory vypražíme v rozpálenom oleji. Ide to naozaj veľmi rýchlo.

    Veselé šišky - obrázok 5
  6. 6

    Hotové veselé šišky vyberieme s oleja na obrúsok aby sa vysal prebytočný tuk. Obalujeme v práškovom cukre zmiešanom s troškou vanilkového cukru.

    Veselé šišky - obrázok 6
  7. 7

    Ak spravíte klasické šišky môžete ich rovno naplniť lekvárom. Prajem vám dobrú chuť. :-)

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: