Veselé šišky

Autor receptu: zuzula2

Keďže sa včera začal fašiang dnes sme si spravili veselé šišky :-) Recept mám s nového času pre ženy ktorí vyšiel minulí rok. Sú naozaj veľmi chutné.

20
porcií
50 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ja som do cesta použila sušené droždie a tak som všetky suché prísady okrem cukru zmiešala. Pokiaľ máte čerstvé droždie urobte klasický kvások.
  2. Vajíčka a žĺtky vymiešame s cukrom.
  3. Do vyšľahaných vajíčok pridáme mierne zohriate mlieko a polievkovú lyžicu rumu. Všetko zmiešame.. Do múkovej zmesy dáme zmäknuté maslo a trošku v prstoch rozdrobíme. Pridáme tekutinu a vypracujeme cesto.
  4. Cesto schováme pod utierku a necháme ho kysnúť zhruba 40 minút. Ja som to moje dala oddýchnuť k rúre na pečenie kde sa práve pieklo mäsko na obed a tak tam bolo teplúčko.
  5. Podľa receptu vykysnuté cesto rozdelíme na 20 rovnakých kúskov s ktorích tvarujeme gulôčky. Tie potom jemne prejdeme valčekom. Ja som si dala cesto na pomúčenú dosku, vyvaľkala na asi pol centimetra a vykrajovala rôzne vzory aby to bolo veselé :-). Vykrojené vzory vypražíme v rozpálenom oleji. Ide to naozaj veľmi rýchlo.
  6. Hotové veselé šišky vyberieme s oleja na obrúsok aby sa vysal prebytočný tuk. Obalujeme v práškovom cukre zmiešanom s troškou vanilkového cukru.
  7. Ak spravíte klasické šišky môžete ich rovno naplniť lekvárom. Prajem vám dobrú chuť. :-)