Veronikin kváskový drevorubačský chlieb fotorecept
Foto: tallivera
Kváskový drevorubačský chlieb podľa mňa: Extra chrumkavá kôrka, striedka mäkučká a nadýchaná, plná semiačok, delikátna chuť aj vôňa.
Suroviny
100 g ( na vrchole) |
|
200 g |
|
200 g |
|
130 g |
|
370 g |
|
Semiačková zápara: | |
20 g |
|
20 g |
|
10 g |
|
15 g |
|
105 g horúca |
|
14 g |
|
3 g pomletý |
|
2 g |
|
Postup
-
1
Pripravíme si semiačkovú záparu aspoň 2 hodiny pred miesením. Semiačka zalejeme vrelou vodou, pomiešame a prikryjeme. Necháme prikryté pozvoľna vychladnúť pri izbovej teplote.
-
2
Múku, vodu, kvas krátko vymiesime (ešte nie úplne ) v miske a necháme hodinu a pol odpočívať. Potom pridáme zvyšné suroviny a miesime až kým sa cesto neodlepuje od stien misky. Hodinu necháme odpočívať. Prvý preklad robíme technikou natiahnuť a preložiť (stretch and fold) a ostatné preklady technikou nadvihnúť a podhnúť (coil fold) prekladám každú hodinu kým nie je cesto krásne nadýchané. Cesto si rozdelíme buď na dve časti a stočíme do 2 menších oválnych ošatiek, alebo do jednej väčšej oválnej ošatky. Po stočení nechávam max hodinu na linke a potom ide cesto na noc do chladničky cca na 13 hodín. Cesto si sledujte. Cesto vyklopíme na papier na pečenie a rukami vytvarujeme chlieb do tvaru bagety spravíme dva hlbšie šikmé zárezy a s papierom na pečenie presunieme do vopred vyhriateho skla s vrchnákom. Ak ste stáčali cesto do jednej väčšej ošatky, tak po vyklopení ho pozdĺž narežeme na dve rovnaké polky a každú zvlášť tvarujeme. Ps: cesto sa môže kvôli ražnej múke trochu lepiť, no stále sa s ním dá krásne pracovať ak si ruky jemne navlhčíte.
-
3
Pečieme prikryté na 250 -30 min a odokryté na 220 °C - 15 min. Prajem dobrú chuť.
-
4
Chlieb necháme úplne vychladnúť na mriežke. Nekrájajte ho teplý, lebo striedka zostane lepivá.
Ďakujem za milé riadky :-)
Potom dajte vedieť , či mal úspech :-) Do vyroby tohto receptu som sa pustila tiež práve kôli tomu, že som nikde nenašla vyhovujúci recept , ktorý by sa aspoň približoval k originálu. Tak snáď vás môj recept osloví ;-)