Kváskový chlieb

Veronikin kváskový drevorubačský chlieb (fotorecept)

Autor receptu: tallivera

Kváskový drevorubačský chlieb podľa mňa: Extra chrumkavá kôrka, striedka mäkučká a nadýchaná, plná semiačok, delikátna chuť aj vôňa.

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si semiačkovú záparu aspoň 2 hodiny pred miesením. Semiačka zalejeme vrelou vodou, pomiešame a prikryjeme. Necháme prikryté pozvoľna vychladnúť pri izbovej teplote.
  2. Múku, vodu, kvas krátko vymiesime (ešte nie úplne ) v miske a necháme hodinu a pol odpočívať. Potom pridáme zvyšné suroviny a miesime až kým sa cesto neodlepuje od stien misky. Hodinu necháme odpočívať. Prvý preklad robíme technikou natiahnuť a preložiť (stretch and fold) a ostatné preklady technikou nadvihnúť a podhnúť (coil fold) prekladám každú hodinu kým nie je cesto krásne nadýchané. Cesto si rozdelíme buď na dve časti a stočíme do 2 menších oválnych ošatiek, alebo do jednej väčšej oválnej ošatky. Po stočení nechávam max hodinu na linke a potom ide cesto na noc do chladničky cca na 13 hodín. Cesto si sledujte. Cesto vyklopíme na papier na pečenie a rukami vytvarujeme chlieb do tvaru bagety spravíme dva hlbšie šikmé zárezy a s papierom na pečenie presunieme do vopred vyhriateho skla s vrchnákom. Ak ste stáčali cesto do jednej väčšej ošatky, tak po vyklopení ho pozdĺž narežeme na dve rovnaké polky a každú zvlášť tvarujeme. Ps: cesto sa môže kvôli ražnej múke trochu lepiť, no stále sa s ním dá krásne pracovať ak si ruky jemne navlhčíte.
  3. Pečieme prikryté na 250 -30 min a odokryté na 220 °C - 15 min. Prajem dobrú chuť.
  4. Chlieb necháme úplne vychladnúť na mriežke. Nekrájajte ho teplý, lebo striedka zostane lepivá.