Kysnutý koláč

Veľkonočný veniec s makovou a orechovou plnkou

Autor receptu: redakcia

60 + kysnutie minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku vysypeme do misy, primiešame soľ. V druhej miske zamiešame cukor s vajíčkom, prilejeme teplé mlieko zohriate asi na 50 °C, zamiešame.
  2. Do misky s múkou rozdrobíme droždie. Prilejeme roztopené maslo alebo Heru, mlieko s cukrom a vajíčkom a vypracujeme hladké cesto. Cesto je hotové, keď sa jemne oddeľuje od misky.
  3. Z cesta vytvarujeme bochník, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Základný recept na prípravu kysnutého cesta aj s postupovými fotografiami nájdete TU.
  4. Medzitým si pripravíme plnky. Na makovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, pridáme mletý mak. Dôkladne premiešame, necháme dobre vychladnúť. Na orechovú plnku necháme zovrieť vodu s kryštálovým cukrom, prisypeme mleté orechy zmiešané so strúhankou a škoricou. Necháme vychladnúť. Ak je to potrebné, hotové plnky môžeme rozriediť trochou teplého mlieka.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme do tvaru dlhšieho obdĺžnika. Jednu časť cesta natrieme makovou plnkou a druhú orechovou plnkou. Obe zvinieme do závinu. Záviny pozdĺžne narežeme a zapletieme do tvaru vrkoča, ktorý nakoniec spojíme do tvaru kruhu.
  6. Veniec necháme ešte 15 minút vykysnúť. Potom ho potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35–40 minút dozlatista.