Veľkonočný bôčik

peter64 - fotkapeter64, 8. apríla 2011

ďalší recept na Veľkonočné sviatky tento mám od mojej svokry ale plnku robí inakšiu.

Suroviny

1000-2000 g
Plnka:
2 ks
1-3 ks
3 PL pažítka petržlenová vňať mladá žihľava




Postup

  1. 1

    Nakrájame žemle,pokvapkáme ju mliekom lebo vývarom a necháme rozmočiť.Potom ju pridáme k safaládkam,nakrájaných na kocky.Primiešame nasekané bylinky,rozklepeme vajcia,osolíme a zľahka posypeme mletým čiernym korením a podľa potreby upravíme hustotu strúhankou.Bôčik prerežeme aby vznikla kapsa,posolíme,posypeme rascou a naplníme plnkou.A keď máme poruke čepiec tak bôčik môžeme zabaliť do čepca.Mäso položíme na pekáč,podlejeme alebo ak je bôčik veľmi chudý,dáme podeň trochu rozohriatej bravčovej masti a pečieme 2 hodiny pri 200°C.Počas pečenia prelievame vypečenou šťavou a podlievame horúcou vodou.Bôčik s plnkou podávame buď horúci so zemiakovou kašou a šalátom,alebo studený.

  2. 2

    Plnku na tento recept môžete použiť ľubovolnú alebo podľa fantázie ja som použil plnku ktorú dávame do kurčaťa a svokra zase mleté mäso.

Diskusia k receptu

hubata
Ale Maruška 44, koľko dáš, toľko bude, vajcami sa nič nepokazí (pokiaľ ich tam už pokazené nedáš....... heh!).
Namiesto safaládok dávam kuracie droby, trocha pečienky a strááášne veľa petržlenovej vňate alebo žihľavy, aby sme vedeli že jar je už tu.
Aj z tohto receptu Peter64 vidno že sa máte so svokrou radi.
marta5
Dakujem za skvelý recept,zvykla som to plniť mletým masom,žihľavu som ešte neskušala a ešte nikdy som to nerobila na Veľku Noc,no terás ste ma inšpiroval--vdaka,iste spravím.
jatanika
nikdy by mi nenapadlo plniť čosi žihľavou... ale páči sa mi to..tým sa inšpirujem... bôčikom asi nie... ja som raz skúsila upiecť dáku roládu z bôčika a bola pre nás strašne mastná... možno som niekde urobila chybu...
peter64
pre marienku44 vajcia dáš toľko koľko použiješ žemlí alebo rožkou
megi500
Peter mas pravdu a ja este bielka vyslaham a je super nadychana
iboja
ja to zvyknem že z mletého mäsa si zarobím také klobáskové a tým naplním bôčik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia