Foto: vybusna
Podrobnejsi opis ohladne receptu najdete na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=4527
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na cesto : | |
1 ks |
|
50 g |
|
100 g |
|
130 g |
|
1 plytká ČL mletá |
|
Na dokončenie: | |
2 ks na každú ovečku |
|
|
|
Na polevu: | |
1/2 ks |
|
200 g |
|
po kvapkách |
|
Postup
-
1
Na pracovnu dosku presitujeme hladku muku. Do muky vklepneme zltok, pridame rozkrajane maslo, praskovy cukor a skoricovy prasok. Vsetko rychlo vymiesame. Cesto je urcite redsie ako linecke, ale ak sa Vam to naozaj nezda, tak po lyziciach este pridavajte muku a zapracujte. Dame ho do folie a nechame v chlade odpocinut 30 minut.
- 2
Mandle vhodte do vriacej vody, nechajte ich v tej vode minutku a prelejte na sitko. Oplachnite studenou vodou a koza Vam bez problemov pojde dolu.
- 3
Vyberieme cesto. Aj ked je redsie, ako tie vianocne, ked si ho podsypete mukou da sa pohodlne vyvalkat. Vyvalkame ho na 5 az 6 mm hrubku. Z tohoto mnozstva cesta malo vyjst 8 oveciek, ja som ich urobila bistubohu 12. Ale v povodnom recepte neuvadzali aku velku formu pouzili, takze mozno je tam pes zakopany. Ja som vykrojila 12 velkych koliesok o priemere 7 cm. Kolieska som hned prekladala na plech s papierom na pecenie. Potom som vykrojila 12 malych koliesok o priemere 3 cm. Male kolieska naaranzujeme na velke koliesko, akoze hlavka. A po bokoch hlavy, do cesta zatlacime mandle, ako usi. Dame piect do vyhriatej rury na 200 stupnov. Piekla som 10 minut a potom som este pridala dve minuty. Vy si to strazte podla svojej rury. Keksy nechame vychladnut.
- 4
Ja som kupila na nozky take cokoladove tycinky…je to cista cokolada, ale keby mali nejake trubicky s coko polevou, tak by boli tiez dobre. Nalamala som ich na dlzku nozok, zobrala zapalovac a na sekundu som nahriala tycinku…cokolada povolila a krasne sa prilepila na keks. Takto som prilepila aj dve usi, co mi odpadli..sekundu som zapalovacom nahriala tycinku, obtrela povolenu coko o mandlu a ta sa krasne prilepila. Nesmierne rychla a cista zalezitost boli tieto nohy.
- 5
Urobime si polevu. Bielok vymiesame do hladka s praskovym cukrom a dame par kvapiek citronovej stavy. Poleva by mala byt naozaj husta. Polevu naberieme do sacku s velmi tenkou spickou, sadneme si, vezmeme do ruky polotovar a dubkujeme a dubkujeme. Este dokreslime oci, usta, nos a nechame vsetko uschnut.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
V tom casopise miesto coko noziciek, davali skoricove drievko a zatlacili tie drievka priamo do koruposov tela, este pred pecenim. Skoricove drievko vyzeralo pekne, ale ja som chcela ovecky, ktore sa daju jest a nie ovecky, na ktorych si moji vnuci vylamu zubky, takze som tie nozky vyriesila takto. Vcera na nakupoch som pozerala, ci maju na Sk taketo tenke tycinky a veru som videla len take hrubsie. Neviem ci by neboli dobre na to pouzit normalne dru tycinky a namocit ich do cokolady. Bude to exoticka chut, ale vzdy lepsie ako tie drievka.
Ja som si v prvom momente myslela, ze niekto napisal vulgarizmus a system ich automaticky hviezdickuje...Dobrych 5 minut som na to hladela ako puk, kym som prisla na to, ze co to znamena.
/nech už zmizne sneh..by sa tie živé mohli pásť..to bude bryndza..!!/
tieto zasa pre radosť..ani by som ich nejedla..stačia mi 3-4..podeľ sa..:-)
nie je to od teba len výhovorka..??