Veľkonočné ovečky

Autor receptu: vybusna

Podrobnejsi opis ohladne receptu najdete na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=4527

12
porcií
30 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pracovnu dosku presitujeme hladku muku. Do muky vklepneme zltok, pridame rozkrajane maslo, praskovy cukor a skoricovy prasok. Vsetko rychlo vymiesame. Cesto je urcite redsie ako linecke, ale ak sa Vam to naozaj nezda, tak po lyziciach este pridavajte muku a zapracujte. Dame ho do folie a nechame v chlade odpocinut 30 minut.
  2. Mandle vhodte do vriacej vody, nechajte ich v tej vode minutku a prelejte na sitko. Oplachnite studenou vodou a koza Vam bez problemov pojde dolu.
  3. Vyberieme cesto. Aj ked je redsie, ako tie vianocne, ked si ho podsypete mukou da sa pohodlne vyvalkat. Vyvalkame ho na 5 az 6 mm hrubku. Z tohoto mnozstva cesta malo vyjst 8 oveciek, ja som ich urobila bistubohu 12. Ale v povodnom recepte neuvadzali aku velku formu pouzili, takze mozno je tam pes zakopany. Ja som vykrojila 12 velkych koliesok o priemere 7 cm. Kolieska som hned prekladala na plech s papierom na pecenie. Potom som vykrojila 12 malych koliesok o priemere 3 cm. Male kolieska naaranzujeme na velke koliesko, akoze hlavka. A po bokoch hlavy, do cesta zatlacime mandle, ako usi. Dame piect do vyhriatej rury na 200 stupnov. Piekla som 10 minut a potom som este pridala dve minuty. Vy si to strazte podla svojej rury. Keksy nechame vychladnut.
  4. Ja som kupila na nozky take cokoladove tycinky…je to cista cokolada, ale keby mali nejake trubicky s coko polevou, tak by boli tiez dobre. Nalamala som ich na dlzku nozok, zobrala zapalovac a na sekundu som nahriala tycinku…cokolada povolila a krasne sa prilepila na keks. Takto som prilepila aj dve usi, co mi odpadli..sekundu som zapalovacom nahriala tycinku, obtrela povolenu coko o mandlu a ta sa krasne prilepila. Nesmierne rychla a cista zalezitost boli tieto nohy.
  5. Urobime si polevu. Bielok vymiesame do hladka s praskovym cukrom a dame par kvapiek citronovej stavy. Poleva by mala byt naozaj husta. Polevu naberieme do sacku s velmi tenkou spickou, sadneme si, vezmeme do ruky polotovar a dubkujeme a dubkujeme. Este dokreslime oci, usta, nos a nechame vsetko uschnut.