Foto: petka33
Konečne som našla recept na vianočku a je naozaj vynikajúca, robievam ju často.
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Z múky, cukru, soli, citr. kôry, rumu, rozpusteného masla, vajca+žľtka a kvásku vypracujeme cesto a necháme vykysnúť na dvojnásobný objem.
-
2
Znova ho prepracujeme a rozdelíme na dve časti, t. zn. dve vianočky.
-
3
Z cesta si spravíme šesť prameňov dlhých 30cm a splietame: 3 pramene napravo a 3 naľavo, konce spojíme .
-
4
Začíname vždy vonkajšími prameňmi. Do pravej ruky chytíme prameň napravo, do ľavej ruky prameň naľavo.
-
5
Ruky prekrížime a pramene položíme dovnútra a takto splietame a splietame a konce opäť spojíme.
-
6
Vianočku položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a necháme ešte 20 minút kysnúť. Potom šup do rúry 40-45 min na 160stupňov.Kto má rád hrozienka alebo mandle mleté 100g, môže kľudne pridať do cesta. Splietať môžte aj ako klasický vrkoč.
Diskusia k receptu