Veľkonočná hrudka s mäsovou penou

Rastislav Bekeš
šéfkuchár penziónu Harmónia v Modre, 3. apríla 2013
Veľkonočná hrudka s mäsovou penou
Foto: Ľuboš Pilc
6-8
porcií
7 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

1 l
10 ks
1,5 bal.
1 PL
1 ČL
1/4 ČL
Pena z údeného mäsa:
100 g
120 g
1/2 ks citróna
 štipka
 štipka
Domáci zemiakový chlieb:
500 g
1/2 kocky
2 ks uvarené v šupke
50 ml
1 ČL
1 ČL
200-300 ml




Postup

  1. 1

    V mlieku rozmiešame vajcia, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor, soľ a korenie. Dobre vymiešame a varíme za stáleho miešania až kým sa nespojí mlieko s vajíčkami. Zmes prelejeme buď do gázy, alebo do utierky a necháme do druhého dňa odkvapkať prebytočnú vodu.

  2. 2

    Údené mäso nakrájame na kocky, dáme do mixéra, pridáme nátierkové maslo a dochutíme soľou, mletým bielym korením a citrónovou šťavou. Všetko dobre vymixujeme do peny a odložíme na chladné miesto.

  3. 3

    Preosiatu múku zmiešame s nastrúhanými uvarenými zemiakmi, pridáme kvások, soľ, 150 ml vody a vypracujeme hladké cesto. Zvyšok vody pridávame podľa potreby. Miesime dovtedy, kým sa neodlepuje od misy. Po vypracovaní ho necháme ešte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Z vykysnutého cesta urobíme dva bochníčky, ktoré potrieme vodou a pečieme 30 minút na 180°C.

Diskusia k receptu

ariela6
vyzera to super ako predjedlo ukladam snat na buducu velku noc urobim
evanaaa
Tá sladká hrudka sa je s mäsovou penou? To by som ju v tom prípade radšej spravila len slanú.
isabel2
Ja do hrudky dávam sol aj cukor,po troške-tak to robila moja mama i babka.Pridávam aj hrozienka.Tie chute sa prepoja.Šunka je slaná,hrudka a cvikla -no super a chutia tak skvelo len na Veľkú Noc.Tu penu skúsim na budúce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia