Vegetariánsky prívarok Mageirio z Grécka fotorecept
Foto: sracz
Veľmi som si obľúbil novú tvár televíznej kuchyne, Diane Kochilas. Vyše mesiaca nás sprevádzala po gréckych ostrovoch. Predvádzala tradičné jedlá starousadlíkov a každú ukážku Zobraziť celý popisVeľmi som si obľúbil novú tvár televíznej kuchyne, Diane Kochilas. Vyše mesiaca nás sprevádzala po gréckych ostrovoch. Predvádzala tradičné jedlá starousadlíkov a každú ukážku ukončila typickým vínom pre to-ktoré jedlo. Svojimi ukážkami sa pritom nezaradila k majstrom terajšieho trendu „prearanžovaného“ varenia. Jednoduchá a rýchla príprava, tradícia, miestne zdroje a zdravá výživa. Ona to síce nevyslovila, ale svojou skromnosťou, šikovnosťou a dokonca aj krásou a šarmom ma oslovila i očarila.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
120-150 ml (grécky) |
|
1 000-1 200 ml horúca |
|
2-3 ks |
|
4-6 strúčikov |
|
1 000 g |
|
2-3 ks |
|
podľa chuti (jalapeño) |
|
2-3 ks mladá |
|
1 000-1 200 g |
|
2-3 ks |
|
240-250 ml (mladá svetlozelená) |
|
240-250 ml (kučeravá alebo vodná) |
|
120-150 ml |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Predstavenie ako na trhu Dominikánskeho námestia v Košiciach.
-
2
Toto sú dve knihy Diane Kochilas, dnes už aj v mojej knižnici. Inšpiráciu som čerpal zo str. 131 „IKARIA“ kde je uvedený recept na „Mageirio“, čo je vlastne letný vegetariánsky prívarok.
-
3
Umyté, pokrájané a naporciované ingrediencie. Chilli papričku som nahradil mojím obľúbeným jalapeño a dokonca som „zohnal“ aj originálny grécky olej.
-
4
Z oleja som asi 120 ml nalial na dno väčšieho hrnca, po ohriatí som postupne doň poukladal pokrájanú zelenú papriku, červené zemiaky,
-
5
nakúskované „klasy“ kukurice,
-
6
mladú zelenú fazuľku (asi 50-60 mm kúsky) i celé jalapeño, u ktorého nikdy nie je istota, či je dostatočne pikantné (v tomto prípade bolo doslova sladké), tak som prívarok spestril mojou mletou zmesou sušených štipľavých papričiek a čerstvo mletým čiernym korením.
-
7
Nasledovala pokrájaná červená cibuľa a plátky cesnakových strúčikov. Áno je jej „kopec“, ale v uvarenom prívarku hrá „1. husle“.
-
8
Po premiešaní som tento „polotovar“ necelú polhodinku podusil na strednom ohreve,
-
9
potom ho zalial horúcou vodou (množstvo si môžete regulovať podľa toho, aký hustý chcete mať prívarok) a navŕšil pokrájanými paradajkami, mätou a lístočkami petržlenovej vňate (mladú púpavu som tentoraz nemal, ale v šalátoch a prívarkoch som ju už nie raz úspešne použil) premiešal a dodusil ďalších 20-25 min.
-
10
Nuž a takto vyzeralo výsledné „dielo“ na tanieri. Gréci si ho ešte priamo pred jedením jemne „pokropia“ ďalším extrapanenským olivovým olejom, na ktorý sú právom hrdí, my sme si už olej nepridávali a verte, či nie, chutilo nám a napodiv aj bez mäsa. Musím sa Vám ospravedlniť za časovú neaktuálnosť tohto receptu, ale v auguste sme realizovali „sťahovanie národov“ z juhu na sever a navyše som zápasil so silnou infekciou lýtka pravej nohy, lebo ma v Arizone pohrýzol nejaký škorpión, či pavúk, alebo nejaká iná „guta“!
-
11
Odmením Vás aspoň pohľadom na kuchárske knihy v mojej pracovni („šmikni“).
Diskusia k receptu