Variácie exotických šalátikov a omáčok k darom mora

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 2. marca 2012
Variácie exotických šalátikov a omáčok k darom mora
Foto: z knihy Vojto Artz u vás doma

Suroviny

ŠALÁT Z AVOKÁDA A FILETOVANÝCH PARADAJOK :
JABLKOVO–FENIKLOVÝ ŠALÁTIK:
(1 : 1 cukor, voda) alebo bazový sirup
SLADKOKYSLÁ OMÁČKA Z POMARANČOV A MANGA:
3 ks
1 ks
(1 : 1 cukor, voda)




Postup

  1. 1

    ŠALÁT Z AVOKÁDA A FILETOVANÝCH PARADAJOK : Avokádo očistíme, nakrájame na drobné kocky a pokvapkáme limetovou šťavou. Paradajky na vrchu do kríža narežeme, sparíme vo vriacej vode, schladíme v ľadovej vode a olúpeme. Rozkrojíme, zbavíme semien a dužinu nakrájame na rovnaké kocky ako avokádo. V mise zmiešame avokádo, paradajky a ochutíme olivovým olejom, limetovou šťavou, soľou a korením.

  2. 2

    JABLKOVO–FENIKLOVÝ ŠALÁTIK: Na šalát nakrájame umyté a neolúpané jablká a očistený fenikel na drobné kocky. Ochutíme horúcim cukrovým sirupom (alebo bazovým sirupom), limetovou šťavou a zázvorom. Necháme dobre vychladnúť.

  3. 3

    SLADKOKYSLÁ OMÁČKA Z POMARANČOV A MANGA: Z cukru a vody pripravíme tmavý sirup, v ktorom sme rozvarili jeden očistený pomaranč. Precedíme alebo rozmixujeme. Sirup zmiešame s thajskou omáčkou alebo sambalom, pridáme fi letované pomaranče a očistené a na kúsky nakrájané mango (pomer pomaranča a manga 1 : 1). Prípadne ochutíme limetovou šťavou. Dobre vychladíme.

Diskusia k receptu

bibia1
joj, toto je vďačný prísun informácií, vďaka