Vanilkové rožky

Vanilkové rožky

Autor receptu: redakcia

Pre mňa sú vanilkové rožky od mamičky vždy tie najlepšie. Ukrývajú v sebe pražené lieskovce a kopec masla.* No a nakoniec ich konce vždy namáčame do horkej alebo mliečnej čokolády. Áno, sú úžasné!

30 ks
porcií
20 (+ chladenie) minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Lieskové orechy a mandle opražíme nasucho na panvici, asi 5 – 7 minút, miešame, aby sa nepripálili. Vychladnuté pomelieme.
  2. TIP: Lieskové orechy do vanilkových rožtekov by mali byť bez šupky. Pozrite sa, ako jednoducho sa dajú ošúpať.
  3. Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme hladkú hmotu. Cesto zabalíme do fólie a dáme na 20 minút do chladničky. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  4. Na doske posypanej múkou vypracujeme z cesta dlhý valček. Postupne z neho odkrajujeme a rukami vyformujeme podkovičku alebo tvar rožteka. Ukladáme postupne na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomáhajú aj silikónové formy, ktoré vám zaručia, že budete mať rožteky úplne rovnaké, ako z výrobne.
  5. Pečieme asi 10 – 12 minút, dávame pozor, aby rožteky priveľmi nezhnedli.
  6. Ešte teplé rožteky obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
  7. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Končeky pocukrovaných rožtekov do nej namočíme a necháme na mriežke zaschnúť.