Valašské frgály s tvarohom a hruškovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: stacy77777

Na nete je množstvo receptov na túto skvelú valašskú pochúťku,netuším,ktorý je ten úplne správny a naj originál....., ja som sa rozhodla ju spraviť namiesto zákuska práve dnes, na Silvestra...

48
porcií
240 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia,kryštálového cukru a približne 1,5dcl mlieka necháme vzísť kvások. Do misy si preosejeme obe múky, pridáme na plátky nakrájané mäkké maslo,neroztápame, pridáme žĺtka,celé vajíčka,práškový cukor,olej. Vylejeme vzídený kvások a zbytok mlieka. Dôkladne vymiesime na hladké cesto. Necháme vykysnúť asi hodinku.
  2. Po vykysnutí cesto vyklopíme a rozdelíme na šesť rovnakých dielov. Spravíme bochníky.
  3. Necháme znova pod utierkou kysnúť ďalšiu hodinu. V mnohých receptoch je ako úspech dobrých frgálov pripisovaný trojitému kysnutiu...
  4. Medzi tým si pripravíme plnky. Tvaroh zmiešame s cukrom,žĺtkom, hrozienkami vopred namáčanými v ume /scedíme/, vsypeme zlatý klas, vymiešame sneh z bielkov, tie nám zostali nepoužité do cesta. Zľahka vmiešame do tvarohu. Zlatý klas, prípadne solamyl používame, iba keď máme mäkký alebo jemný tvaroh, ako som mala aj ja, pri hrudkovom nemusí byť.
  5. Hruškový lekvár je troška náročnejší na čas, je dobré si ho pripraviť aj deň vopred. Sušené hrušky zbavíme prípadných jadierok, zalejeme vodou a dáme variť. Varíme,kým nie sú aspoň polomäkké /1,5 -2hod/. Scedíme polovicu nálevu,odložíme a necháme vychladnúť. Ostatné zmixujeme. Pridáme redší slivkový lekvár, pridáme mletý badián, mleté klinčeky a mletú škoricu. Pripravíme si zápražku s oleja a múky, len jemne osmahneme a zalejeme už studeným nálevom. Vymixované hrušky dáme znova variť, stále miešame, aby neprihoreli, pridáme dobre rozpustenú zápražku a necháme ešte zo 2-3minútky prejsť varom.
  6. pripravíme si z roztopeného masla, polohrubej a hladkej múky a práškového cukru posýpku. Maslo prilievame radšej postupne,posýpka je veľmi jemná.
  7. Jednotlivé bochníky cesta jemne preložíme na stred plechu, vystlaného papierom na pečenie. Najlepšie nje malým valčekom cesto porozťahovať od stredu,ale kto nemá, kľudne si pomôže rukami,alebo vyvaľká rovno na doske.
  8. Približne 1-2cm cesta od okraja natrieme rozšľahaným žĺtkom a natrieme plnkou. Posypeme posýpkou.
  9. Z uvedenej dávky vyšlo 6 ks koláčov. Po 3ks z každou plnkou.
  10. Takto pripravené koláče necháme ešte ďalších 20minút kysnúť. Pečieme postupne, jeden ks cca 12minút vo vopred predohriatej rúre /180°C/. Po upečení okraje potrieme roztopeným maslom.
  11. Maslovú zálievku dáme až na vychladené koláče. Do roztopeného masla primiešame vanilkový cukor a um. Necháme ztuhnúť.
  12. Frgály patria k jedným z najpracnejších kysnutých koláčov, ale výsledok určite stojí za to. Dobrú chuť..... A šťastný nový rok všetkým!!!!