Pečené kura
Pečené kura

V rúre pečené kuracie stehná fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. júla 2017
V rúre pečené kuracie stehná (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduchý a výborný obed alebo večera z jedného plechu pre celú rodinu ;-)

5
porcií
80 minút
na 190 °C

Suroviny

5 ks (aj s chrbtovou časťou)
2-3 ks
Marináda:
4 PL
4 PL
1 kopcovitá KL
1 zarovnaná KL
1,5 KL
1 KL
1,5 KL
0,25 dl
4-5 strúčiky




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Kuracie stehná, zo 2-3 väčšie zemiaky a všetko na marinádu. Ako prvé si hned spravíme marinádu, ktorú dáme na chvílku do chladničky odstáť. Stačí kým si pripravíme mäso a zemiaky, to je cca 15 minut :-) Sol môžte dat do marinády aj podla svojho odhadnutia, ale ja som dala väčšie 1,5 kl a bolo to presne dobré slané. Isot paprika tiež nie je nutná, ak nemáte, kludne sa dá vynechať, aj bez nej je to výborné :-)

    V rúre pečené kuracie stehná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso umyjeme a kuchynským papierom osušíme. Nesolíme ho ,lebo v marináde je presne dosť soli. Dvakrát do nich zarežeme nožíkom. Zemiaky si nakrájame na hrubé hranolky. Zo 3 velké zemiaky stačia, ani to nie je dobre, ked ich je tam privela. Nech má mäso miesto, aby sa vedelo celé pekne opiecť :-) Vyberieme marinádu z chladničky a stehná v nej dobre zo všade obalíme. Stehná poukladáme na plech s papierom a medzi vložíme (neosolené) zemiaky, ktoré som len pokvapkala kde-tu už na plechu olejom. Napokon vložíme takto pripravený plech do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 30 minút. Zato takto odkryté, aby sa nám to celé nezačalo hned na začiatku variť/dusiť a pustilo kopu šťavy, ale hned zo začiatku sa trocha stiahlo, chytilo kôrku a jemnú opečenú farbu :-)

    V rúre pečené kuracie stehná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne ho po tých 30 minútach vyberieme a len tak jemne položíme naň alobal. Boky alobalu musia byť všade volné/otvorené,nech má zo všade vzduch :-) No a takto položíme plech naspät do rúry na ďalších 30 minút...

    V rúre pečené kuracie stehná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 30ich minútach vyberieme,odkryjeme a skontrolujeme či je mäsko už mäkké. Ked sa už lahko oddeluje od kosti, tak je hotové. Moje bolo za týchto 30 minút presne dobré mäkké :-) Napokon celé vložíme ešte naspäť do rúry na cca 15-20 minút. Za ten čas nám vyvrie trošku z tej šťavy a mäso aj zemiaky sa ešte opečú ;-)

    V rúre pečené kuracie stehná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa mäso bolo pieklo, som ako prílohu pripravila cícerové pyré s petržlenovou vňaťou a bulgurovú ryžu :-) Pravdaže stačí aj dobrý chlebík :-) Akú prílohu zvolíte,to je už na vás.

    V rúre pečené kuracie stehná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a môžeme podávať ;-P Kde-tu, kde bolo viac marinády, chytilo mäso tmavšiu farbu. A kedže sa takéto pečené mäso dosť zle fotí, tak na fotke to žial vyzerá niekde ešte tmavšie, než v skutočnosti :-) Mäsko je chuťovo výborné, šťavnaté a presne dobré slané. Zemiaky krásne v celosti, ale mäkké a jemne opečené. Napriek tomu, že sa vôbec nesolili, sú príjemne slané.

    V rúre pečené kuracie stehná (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prajem dobrú chuť :-)

    V rúre pečené kuracie stehná (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

babka123
Veľmi chválim, toto sa mi páči, určite to urobím, pretože moji členovia rodiny sú mäsožraví. Kysnuté buchty by zase chutili mne. Tým, že som chovala troch chlapov, ktorí múčne jedlá nechceli, tak nemám ani zručnosť vo vypekaní koláčov.
1x sracz
janara
pekne upečené, mám rada takéto jedlá z rúry, netreba pri nich stáť,ukaladám do KK
cesminaz
@Babka123 aj ja mam doma troch "chlapov" :-) ale moji veru lúbia múčne jedlá,aj slané aj sladké ;-) Ale veru mäso majú tiez velmi radi a toto jedlo im veru velmi chutilo :-) Verím,ze bude chutit aj vám doma! @Janara presne tak,niekedy sa ani mne nechce postávat pri sporáku :-) No a vtedy je takéto jedlo najlepším a najpohodlnejším riešením. @Torticka Budem rada ak vyskusas,urcite bude rodinke chutit. Doma "mojim" velmi chutí takto pripravené mäso :-) Dufam,ze das vediet po ochutnávke :-)
haji
Jednoduché, výborné a vděčné jídlo, bez zbytečného nádobí. Co víc si přát?! Krásná fota!
1x sracz
drahyjon
@ Cesminaz, pozdravujem po čase a vďaka za recept. Môžeš prosím prezradiť neznalému, čo je to "isot"? Ďakujem.
1x sracz
kecemis
Uz sme si zvykli na tvoje recepty a spokojnost zakazdym zavladla. Nebolo tomu inak ani vcera. Vsetci pritomny si pochvalovali a neodisli od stola pokial nebolo vsetko prec. Malp sme ich s cuketovou ryzov. Vdaka za skveli recept.
1x sracz
kucharka
V nedeľu upečené .... veľmi sme pochutnali. Ja som dávala nielen stehná ale rozporcované celé kura. Na budúce tiež skúsim s ryžou, tak sa mi zdá, že mi to tam bude viacej pasovať.
Ako vždy, ďakujem za výborný recept! Pekný deň!
1x sracz
cesminaz
@Marikafil :-) pyré robim velmi jednoducho.Robím ho väcsinou z konzervy,kedze dost často sa rozhodujem z minuty na minutu a na rychlo :-) no a nieje čas na namáčanie a varenie cíceru.Kupujem velmi chutný cícer 800g konzervu a tak robím hocikedy raz humus a raz zasa pyré.Skoro každy den máme cícer na stole :-) Pyré...
Na oleji udusím do sklovita 1velku,na kocky pokrájanú trocha osolenú cibulu.Potom dám zcedený cícer,osolím,podlejem trochou štavy z konzervy a zakryté este 15 minut podusim.Občas premiešam a niekedy ešte podlejem tou štavou.Potom ponorným mixerom celé rozmixujem,ak je pyré este príliž tuhe tak ešte dolejem štavu.Potom pokrájam dobre vela petržlanovej vnate,ktoru par minutiek udusím na oleji a nakoniec ju este osolim.No a napokon tu vňat zamiešam do pyré.Hotovo :-) Pyré je výborné a naozaj sýte.
1x ojv
cesminaz
@Haji @Jerica dakujem za milé komentare :-) Mily @Kecemis znova si ma prekvapil :-) Velmi sa tesim tvojej sprave,dakujem.Som velmi rada,ze vsetkym stravnikom chutilo a ze si bol s receptom spokojný :-) Dakujem a pozdravujem! @Kucharka dakujem aj tebe za správu :-) tesim sa,ze aj vam jedlo chutilo.Pravdaze sa da urobit hoci aj z celeho kuraťa,to uz je na každom :-) S ryžou to naozaj pasuje velmi dobre,nabuduce vyskusaj.Pekny den prajem!
cesminaz
@Drahyjon (11.7.2017 17:24)

Isot je turecká červená paprika,ktorá je na slnku "usušená/opálená" na čierno :-) A od toho dostane takù inú,svojskú chut :-) Ale nieje v marináde až taká nutná.Ak nemáš,tak nedas :-) Aj bez nej bude chutit jedlo vyborne,ale ak más,tak ju urcite vynechat netreba :-) Pozdravujem,pekny den :-)


garanco
@cesminaz ,
vidíš, Tvoj recept čakal v kuchárskej knihe viac ako dva roky, dnes mal premiéru a tá bola veľmi vydarená. Urobila som kačacie a kuracie stehná presne podľa receptu, aj so zemiačkami (okrem prílohy - bulgur a cícer). Jedlo malo výbornú chuť, aj návšteva si pochvaľovala. Ďakujem za recept, bude mať určite aj reprízy :-))
1x sracz
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Dnes som Toto Jedlo spravila ba večeru . Velmi nam chutilo - jednoduchy a chutný recept ktorý sa dá velmi ľahko pripraviť. Dakujeme za recept!
cesminaz
@ojv (21.3.2022 02:57)

Dakujem ti pekne za odozvu😊 som rada, že chutilo. Pekný deň.