V rúre pečené kuracie stehná fotorecept
Foto: cesminaz
Jednoduchý a výborný obed alebo večera z jedného plechu pre celú rodinu ;-)
porcií
na 190 °C
Suroviny
5 ks (aj s chrbtovou časťou) |
|
2-3 ks |
|
Marináda: | |
4 PL |
|
4 PL |
|
1 kopcovitá KL |
|
1 zarovnaná KL |
|
1,5 KL |
|
1 KL |
|
1,5 KL |
|
0,25 dl |
|
4-5 strúčiky |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Kuracie stehná, zo 2-3 väčšie zemiaky a všetko na marinádu. Ako prvé si hned spravíme marinádu, ktorú dáme na chvílku do chladničky odstáť. Stačí kým si pripravíme mäso a zemiaky, to je cca 15 minut :-) Sol môžte dat do marinády aj podla svojho odhadnutia, ale ja som dala väčšie 1,5 kl a bolo to presne dobré slané. Isot paprika tiež nie je nutná, ak nemáte, kludne sa dá vynechať, aj bez nej je to výborné :-)
-
2
Mäso umyjeme a kuchynským papierom osušíme. Nesolíme ho ,lebo v marináde je presne dosť soli. Dvakrát do nich zarežeme nožíkom. Zemiaky si nakrájame na hrubé hranolky. Zo 3 velké zemiaky stačia, ani to nie je dobre, ked ich je tam privela. Nech má mäso miesto, aby sa vedelo celé pekne opiecť :-) Vyberieme marinádu z chladničky a stehná v nej dobre zo všade obalíme. Stehná poukladáme na plech s papierom a medzi vložíme (neosolené) zemiaky, ktoré som len pokvapkala kde-tu už na plechu olejom. Napokon vložíme takto pripravený plech do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na 30 minút. Zato takto odkryté, aby sa nám to celé nezačalo hned na začiatku variť/dusiť a pustilo kopu šťavy, ale hned zo začiatku sa trocha stiahlo, chytilo kôrku a jemnú opečenú farbu :-)
-
3
Následne ho po tých 30 minútach vyberieme a len tak jemne položíme naň alobal. Boky alobalu musia byť všade volné/otvorené,nech má zo všade vzduch :-) No a takto položíme plech naspät do rúry na ďalších 30 minút...
-
4
Po 30ich minútach vyberieme,odkryjeme a skontrolujeme či je mäsko už mäkké. Ked sa už lahko oddeluje od kosti, tak je hotové. Moje bolo za týchto 30 minút presne dobré mäkké :-) Napokon celé vložíme ešte naspäť do rúry na cca 15-20 minút. Za ten čas nám vyvrie trošku z tej šťavy a mäso aj zemiaky sa ešte opečú ;-)
-
5
Kým sa mäso bolo pieklo, som ako prílohu pripravila cícerové pyré s petržlenovou vňaťou a bulgurovú ryžu :-) Pravdaže stačí aj dobrý chlebík :-) Akú prílohu zvolíte,to je už na vás.
-
6
No a môžeme podávať ;-P Kde-tu, kde bolo viac marinády, chytilo mäso tmavšiu farbu. A kedže sa takéto pečené mäso dosť zle fotí, tak na fotke to žial vyzerá niekde ešte tmavšie, než v skutočnosti :-) Mäsko je chuťovo výborné, šťavnaté a presne dobré slané. Zemiaky krásne v celosti, ale mäkké a jemne opečené. Napriek tomu, že sa vôbec nesolili, sú príjemne slané.
-
7
Prajem dobrú chuť :-)
Ako vždy, ďakujem za výborný recept! Pekný deň!
Na oleji udusím do sklovita 1velku,na kocky pokrájanú trocha osolenú cibulu.Potom dám zcedený cícer,osolím,podlejem trochou štavy z konzervy a zakryté este 15 minut podusim.Občas premiešam a niekedy ešte podlejem tou štavou.Potom ponorným mixerom celé rozmixujem,ak je pyré este príliž tuhe tak ešte dolejem štavu.Potom pokrájam dobre vela petržlanovej vnate,ktoru par minutiek udusím na oleji a nakoniec ju este osolim.No a napokon tu vňat zamiešam do pyré.Hotovo :-) Pyré je výborné a naozaj sýte.
Isot je turecká červená paprika,ktorá je na slnku "usušená/opálená" na čierno :-) A od toho dostane takù inú,svojskú chut :-) Ale nieje v marináde až taká nutná.Ak nemáš,tak nedas :-) Aj bez nej bude chutit jedlo vyborne,ale ak más,tak ju urcite vynechat netreba :-) Pozdravujem,pekny den :-)
vidíš, Tvoj recept čakal v kuchárskej knihe viac ako dva roky, dnes mal premiéru a tá bola veľmi vydarená. Urobila som kačacie a kuracie stehná presne podľa receptu, aj so zemiačkami (okrem prílohy - bulgur a cícer). Jedlo malo výbornú chuť, aj návšteva si pochvaľovala. Ďakujem za recept, bude mať určite aj reprízy :-))
vdaka pekne za správu milá @garanco :-) som rada ze chutilo! Pozdravujem.
Výborne uložené
Dakujem ti pekne za odozvu😊 som rada, že chutilo. Pekný deň.