Foto: izabella929
Tento recept je jednoduchý.Polievku som urobila karfiolovú a pridala som do nej uzlíčky.Je možné urobiť akú koľlvek zeleninovú polievku .Uzlíky môžete pridať aj do Zobraziť celý popisTento recept je jednoduchý.Polievku som urobila karfiolovú a pridala som do nej uzlíčky.Je možné urobiť akú koľlvek zeleninovú polievku .Uzlíky môžete pridať aj do mäsových polievok..
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na masti som opražila cibuľu,pridala som k nej ošistenú pokrájanú zeleninu a všetko som orestovala..pridala som červenú papriku ,soľ,čierne mleté korenie a všetko som podliala vodou..keď sa zelenina uvarila pridala som umyté rozobraté ružičky karfiolu...pokial sa polevka varila, pripravila som si cesto na uzlíky...na pracovnú dosku som si dala polohrubú múku ,pridala som vajíčko a toľko múky, koľko prijalo vajce..cesto som vymiesila, rozvaľkala..
-
2
na domácej neúdenej klobáske som rozrezala črievko a vybrala som obsah..toto som nožom natrela na vyvaľkané cesto...cesto s plnkou som začala rolovať spolu s plnku a pretočila som ho 3X...potom som po celej dlžke cesto odrezala...čiže tú 3X zrolovanú časť som odrezala od celkovej plochy cesta...zrolovanú časť som rozrezala na polovicu a urobuila som uzlík presne tak, ako si robíme uzlík na vreckovke, aby sme niečo nezabudli...všetko som podobne urobila, až kým sa mi cesto neminulo...
-
3
a takto vyzerajú uzlíky z cesta...chcem ešte pripomenúť dôležitú vec: cesto môžete potrieť aj obyčajnou zápražkou, do ktorej ste pridali červenú papriku a urobiť hustú kašu...tiež môžete tieto uzlíky pridať aj do mäsového vývaru, ale ako plnku použiť pomleté uvarené mäsko, alebo akúkoľvek plnku trebárs aj z pomletej šunky...dôležité je to, aby sa to upravilo tak, aby sa dala plnka natierať na cesto...
-
4
Hotové uzlíky som pridala do vriacej karfiolovej polievky a povarila, kým nevyplávali na povrch, ešte chvíľočku som ich nechala vriieť a odstavila hotovú polievku...ak vás uzlíky zaujali, vyskúšajte...sú chutné a veľmi zaujímavé...treba počítať na uzlík, preto treba po vyplávaní na vrch ešte chvíľku nechať variť, aby v mieste zviazania nezostal surový...dobrú chuť vám prajem...
a možno som ich nepochopila ani doteraz, ale predstavujem si to nejako takto: vyvaľkané cesto, ktoré je natreté plnkou sa nestočí do ruličky úplne celé, ale len sa akoby začne stáčať, teda po troch zavinutiach to vyzerá ako dlhá rulička, vedľa ktorej trčí plát cesta, ktorý sa ešte nenatočil. V tomto momente sa po dĺžke rulička od cesta odreže a z nej sa spraví uzlík... no ako tak pozerám, napísala som to ešte komplikovanejšie, než originál :-))))))))))))
Ale Ty ich asi narobíš rýchlo, veď máš prax.