Ukrajinské pečené pirohy s bandurkami a bryndzou
Foto: adadoho
Toto je recept mojej svokry. Je môj prvý na Vareche, tak snáď zapadnem. Hľadala som, ale taký tu nie je :-) Najlepšie a najjednoduchšie Zobraziť celý popisToto je recept mojej svokry. Je môj prvý na Vareche, tak snáď zapadnem. Hľadala som, ale taký tu nie je :-) Najlepšie a najjednoduchšie smažené pirohy. My im hovoríme -pečené. Ich príprava je mimoriadne lacná a jednoduchá. Množstvo surovín je len odhadom, nikdy to nevážim, presný postup vysvetlím.:-)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg |
|
1 l |
|
1 lyžička |
|
0,5 balíčka |
|
1 lyžička |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
125 - 250 g |
|
1 ks stredná |
|
0,5 lyžička |
|
podľa potreby na vyprážanie |
|
Postup
-
1
Najskôr si ošúpeme a uvaríme zemiaky. Scedíme a do uvarených zemiakov pridáme bryndzu (kto chce koľko - jednu alebo dve- podľa toho ako veľmi bryndzovú plnku chcete), cibuľku opraženú na oleji (do sklovita).
-
2
Všetko spolu podusíme, vymiešame. Chutnajte a ochutnávajte a pridajte podľa chuti ešte soľ - ak chcete...
-
3
Nachystáme si ingrediencie na cesto :-)
-
4
Všetko spolu vymiešame. Nezabudneme na sódu bikarbónu a na sušené droždie a soľ. Miešame a miešame... To sušené droždie som tam pridala ja - namiesto sódy bikarbóny, lebo ak je jej priveľa v ceste to cítiť.
-
5
Cesto by nemalo byť ani lepkavé, ani príliš tuhé, ani príliš mäkké, skoro ako na lekvárové buchty. Ale musí byť slané :-) Spracovávame ho dovtedy, až sa prestane lepiť.
-
6
Spracované cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme a nakrájame na štvorce asi 5x5 cm - ako je vidieť, ja na to nemám vôbec oko. Kto chce mať prekrásne reprezentačné pirohy, môže si povykrajovať krúžky s pohárom a budú pekné :-) Moji zjedia aj také, v rýchlosti urobené, a som rada, že nezjedia aj mňa. :-) Svokra je v tomto oveľa šikovnejšia než ja.
-
7
Vyprážajú sa veľmi rýchlo, treba dávať pozor aby sa nespálili. Ja ich obraciam s dvoma vidličkami. Nie sú veľmi úhľadné, ale o to sú lepšie :-)
-
8
My sme ich napiekli asi 150, možno trochu menej, trochu viac, ale boli zjedené raz dva. Plniť ich môžete s hocijakou plnkou. Lekvár neodporúčam, lebo sa vylieva a zle sa vyprážajú. Dobrú chuť!
Také cesto nepoznám, ale pred rokmi som často piekla pirohy z kysnutého cesta, plnené mäsom a tiež dlho nepostáli na mise. Niekedy urobím podľa Tvojej rady, recept si ukladám:
Velmi dobra plnka je aj tvarohova na slano.Tie robim k zem. a fazulkovej polievke.Kazda plnka na slano ci na sladko sa do nich hodi,zalezi k akej polievke to chceme jest.5*****