Ukrajinské pečené pirohy s bandurkami a bryndzou
Autor receptu: adadoho
Toto je recept mojej svokry. Je môj prvý na Vareche, tak snáď zapadnem. Hľadala som,
ale taký tu nie je :-) Najlepšie a najjednoduchšie smažené pirohy. My im hovoríme -pečené.
Ich príprava je mimoriadne lacná a jednoduchá.
Množstvo surovín je len odhadom, nikdy to nevážim, presný postup vysvetlím.:-)
45 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr si ošúpeme a uvaríme zemiaky. Scedíme a do uvarených zemiakov pridáme bryndzu (kto chce koľko - jednu alebo dve- podľa toho ako veľmi bryndzovú plnku chcete), cibuľku opraženú na oleji (do sklovita).
- Všetko spolu podusíme, vymiešame. Chutnajte a ochutnávajte a pridajte podľa chuti ešte soľ - ak chcete...
- Nachystáme si ingrediencie na cesto :-)
- Všetko spolu vymiešame. Nezabudneme na sódu bikarbónu a na sušené droždie a soľ. Miešame a miešame...
To sušené droždie som tam pridala ja - namiesto sódy bikarbóny, lebo ak je jej priveľa v ceste to cítiť.
- Cesto by nemalo byť ani lepkavé, ani príliš tuhé, ani príliš mäkké, skoro ako na lekvárové buchty. Ale musí byť slané :-)
Spracovávame ho dovtedy, až sa prestane lepiť.
- Spracované cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme a nakrájame na štvorce asi 5x5 cm - ako je vidieť, ja na to nemám vôbec oko. Kto chce mať prekrásne reprezentačné pirohy, môže si povykrajovať krúžky s pohárom a budú pekné :-)
Moji zjedia aj také, v rýchlosti urobené, a som rada, že nezjedia aj mňa. :-)
Svokra je v tomto oveľa šikovnejšia než ja.
- Vyprážajú sa veľmi rýchlo, treba dávať pozor aby sa nespálili. Ja ich obraciam s dvoma vidličkami. Nie sú veľmi úhľadné, ale o to sú lepšie :-)
- My sme ich napiekli asi 150, možno trochu menej, trochu viac, ale boli zjedené raz dva. Plniť ich môžete s hocijakou plnkou. Lekvár neodporúčam, lebo sa vylieva a zle sa vyprážajú. Dobrú chuť!