Foto: izabella929
Toto jednoduché a veľmi chutné slovenské jedlo ma naučila robiť moja babička..v tom čase boli všetky použité suroviny domáce..
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravila som si najprv zemiaky.. 3veľké zemiaky som ostrúhala a ďalšie 3 veľké som dala uvariť v šupke..zemiaky som nastúhala na tenké rezance..múky treba pridať toľko, aby vzniklo haluškové cesto..
-
2
pridala som k nim hladkú a polohrubú múku, soľ a vypracovala som haluškové cesto..do hrnca som si dala zovrieť vodu a keď vrela, sádzala som haluškové cesto z lopatky tak, že najprv som si na doske urobila za pomoci lyžice namočenej v horúcej vode halušku dosť veľkú a púšťala som ich do vriacej osolenej vody.. je to troška pracné, lebo cesto nie je tak kompaktné, ako pri zemiakoch strúhaných na jemno..
-
3
halušky už vyplávali na vrch..keď sú z nich niektoré veľké, treba ich prerezať na polovice...to nie je problém...aj mne sa podarili niektoré obrovské...
-
4
vybrala som ich dierkovanou naberačkou ,uložila do misy a poliala malým množstvom oleja..
-
5
zemiaky uvarené v šupke som ošúpala a pokrájala na malé kocky..
-
6
a pridala som ich ku haluškám...
-
7
na panvicu som dala pokrájanú slaninku, opiekla som ju a pridala som k nej pokrájanú cibuľu...spolu som opiekla všetko do zlatova..
-
8
k cibuli som pridala sudovú kapustu a iba niekoľko minút som ich spolu podusila..všetko som posypala mletým čiernym korením..
-
9
a pridala som k haluškám a zemiakom ..
-
10
a všetko som spolu dobre premiešala..žiadny iný tuk som k nim už nepridala...je dobre ich držať na teplom mieste, kým sa budú dávať na taniere..
-
11
uložila som na tanier, pridala som na vrch smotanu a ozdobila jarnou cibuľkou..prajem vám dobrú chuť..
-
12
a dnes som bola za šikovnú, upiekla som aj škvarkové pagáčiky..
Diskusia k receptu