Údený losos na zelenom šaláte s jogurtovým dresingom

martinis - fotkamartinis, 22. mája 2013
Údený losos na zelenom šaláte s jogurtovým dresingom
Foto: martinis

Veľmi rýchla chuťovka : kúsky údeného lososa na miešanom zeleninovom šaláte ochuteným citrónovou šťavou, podávané s jogurtovo-citrónovým dresingom.

1
porcia
15 minút
príprava

Suroviny

3 listy
2 ks
1/2 ks
lyžica
50 g
Jogurtový dresing:
3 PL
lyžica




Postup

  1. 1

    O údenom lososovi je možné povedať, že ja takou "nóbl" pochúťkou. Ja mám zo všetkého najradšej poctivú, výdatnú domácu kuchyňu, ale ak sa raz za čas vyskytne možnosť kúpiť si aj čosi takéto "fajnové", väčšinou nepohrdnem. Keďže je chuť nórského údeného lososa už i tak jedinečná a mimoriadna, netreba k nemu vymýšľať nič komplikované : preto som ho doplnil rýchlym zeleninovým šalátom, malou miskou jogurtového dresingu a výnimočné raňajky hodné maturitných prázdnin boli podávané do tohto nie veľmi prívetivého dňa :)

  2. 2

    Budeme potrebovať len dva, možno tri listy šalátu a rovnaké množstvo mladých jarných cibuliek. Umyjeme ich, šalát trocha natrháme a cibuľky ako vždy nakrájame najemno. Vložíme do misy.

  3. 3

    Polovicu uhorky umyjeme, dvakrát prekrojíme a pokrájame na tenké plátky. Pridáme k šalátu a cibuľkám, posypeme petržlenovou vňaťou, zakvapneme lyžicou citrónovej šťavy a zľahka premiešame. Citrónová šťava je kľúčová pre ochutenie, keďže sme zeleninu nesolili ani nekorenili, ba nepridali sme ani olej.

  4. 4

    V malej miske zmiešame 3 veľké lyžice bieleho jogurtu s lyžicou citrónovej či limetkovej šťavy, citrónovou kôrou a trochou petržlenovej vňate. K rybám sa hodí niečo kyslé, preto naozaj vždy do jedál z rýb pridávam trocha citrónu - či už kôru, šťavu, alebo oboje.

  5. 5

    Na väčší tanier naložíme zeleninu, vedľa uložíme misku s dresingom a na šalát rozdelíme kúsky lososa - či už ho nakrájate na plátky, prúžky, alebo iné kúsky už nechám len na vašom vkuse. Keďže už samotný losos obsahuje dosť veľa soli, ktorá mu zabezpečuje dlhú trvanlivosť aj pri údení pri nízkej teplote, šalát už nemusíme soliť a môžme rovno podávať, aby si ho každý dochutil dresingom podľa vlastnej vôle, alebo ak ho máte na raňajky tak ako ja, rovno ho dresingom prelejte a podávajte s dobrou bagetou :-)

    Údený losos na zelenom šaláte s jogurtovým dresingom - obrázok 5

Diskusia k receptu

monniee
Milujem údeného lososa!..S jogurtovým dresingom a zeleninkou to musí byť úplne božská chuť. Dík za inšpiráciu ;)
bozulka
Na Silvestra som nič nechystala lebo som ležala v posteli, ale ostali mi rôzne suroviny a treba ich už rýchlo spotrebovať.Hľadala som recept na údeného lososa,niečo iné než poznám a našla som zase u teba receptík podľa mojej chuti...Údený losos na zelenom šaláte.
Bol vynikajúci,boli iba maličké zmeny...ani nie zmeny skôr doplnky.
K ľadovému šalátu som pridala ešte polníček čo mi ostal od včera a miesto citrona som použila limetku,to mi pripadalo momentálne vhodnejšie.Losos nebol príliš slaný tak som špetku prisolila ale chýbalo mi trošku ostrejšie...v chladničke som našla kúsok čilli tak som to tam nasekala ,myslím do dresingu a večera bola mňamková aj bez bagetkty len tak.Ja chleboviny moc nemusím.
Chcela som to odfotiť,aj som mala pripravený foťák...ale pri ochutnávke a dochucovaní som nato zabudla,prepáč,ale už poloprázdny tanier nebol vhodný.
Ďakujem za jednoduchý a rýchly nápad!!!
martinis
Vynašla si sa skvele - takýto šalát je aj fajn silvestrovským "párty" jedlom. Polníček sa k údenému lososovi hodí tak ako rukola, sú to šaláty s výraznou chuťou, ktorú chuť a aróma lososa len tak ľahko nepotlačí. Limetka - citrón, mne na tom až tak nezáleží, na limetku mám ešte trocha ťažké srdce, lebo v tej, ktorú som si kúpil pred týždňom, boli ledva 4 kvapky šťavy, taká bola suchá. A do toho dressingu sa čili hodí - mne tam stačila už dosť intenzívna citrónová kôra, ale prečo nie. Pekne inovovaný recept v Tvojom podaní :-))
Škoda že nie je fotka, ale to nevadí, iste sa nejaká nájde nabudúce. Som rád, že si našla inšpiráciu a bola si spokojná ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia