Pečený plnený bôčik
Pečený plnený bôčik

Údený bravčový bôčik plnený a pečený fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 4. októbra 2019
Údený bravčový bôčik plnený a pečený (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to len také jednoduché jedlo, ktoré myslím si ocenia gurmáni. Hlavne na studeno je to pochuťka.

8
porcií
15 minút
príprava
120 minút
na 170 - 200 °C

Suroviny

1300 g (s kosťou)
2 ks
100 g (na strúhanie)
1 hlavička
2 PL
2 PL strúhaný
2 PL
150 g (aj iné sušené mäso)




Postup

  1. 1

    Tu je časť surovín. Bôčik je s kosťou. Kožu z vrchu orežeme a odložíme, potom je použijeme.

    Údený bravčový bôčik plnený a pečený (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bôčik z vrchu v prostriedku narežeme pozdĺžne po kosť. Pozor, kraje neprerežeme. Potom do rezu dáme palce a rez po kosti potiahneme do bokov. Tým rez rozšírime. Na spodok rezu natrieme chren, horčicu, čili omáčku a strúhaný cesnak. Na to položíme klobásku a boky a vrch klobásky vyplníme strúhaným syrom. Ak je bôčik dostatočne vysoký, tak to zopakujeme ešte raz s druhou klobáskou.

    Údený bravčový bôčik plnený a pečený (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na to poukladáme plátky sušeného mäsa a naň dáme späť kožu. Všetko to previažeme špagátom, aby nám to pekne držalo spolu. Preložíme do pekáča a podlejeme asi 0,5 l vody. Zakryjeme a dáme do rúry, ktorú zapneme na 170 °C na 90 minút a pečieme. Po tejto dobe pekáč otvoríme a ďalej pečieme na 200 °C 30 minút za častého polievania výpekom. Čas a teplotu si prispôsobíme vlastnej rúre a veľkosti mäsa.

    Údený bravčový bôčik plnený a pečený (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po tejto dobe nám v pekáči ostane takáto almázia - mňam.

    Údený bravčový bôčik plnený a pečený (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Necháme vychladnúť a môžeme podávať, u nás bola zemiaková kaša. No môžeme nechať v chladničke do druhého dňa a potom to môžeme jesť na studeno s chlebom a cibuľou.

    Údený bravčový bôčik plnený a pečený (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu je to nakrájané ku chlebu.

    Údený bravčový bôčik plnený a pečený (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

kuko95
ano tak toto je mäso jak sa patri.nadhera.ale mna skor zaujala ta klobasa s hubami,to som nikdy nevidel ani nejedol
kvakac
@haji (5.10.2019 10:19)

Vďaka za koment. Tak brat je potom moja krvná skupina, v tomto by sme sa zhodli. Aj dnes som to mal na raňajky s mladou cibuľkou.
motyka
Jéééžišku - tak toto je žrádielko. To by ma môj "murko" nosil na rukách. Ale mu to ani neukážem, to nesmie.
Ale určite a s cibuľkou a niečim kyslo-štipľavým by som si dala. A nie len raz. Pridávaš výborné recepty.
1x kvakac
kvakac
Vďaka za komenty @Terinka55 a @Motyka. Vždy sa mi nepodarí zohnať taký vysoký údený bôčik. Tak som ho trochu vylepšil, keď zhrešiť tak už poriadne, no nie?
kvakac
@kuko95 (4.10.2019 20:06)

Vďaka za koment. Tu klobásu som kúpil v Kauflande.
sracz
Nádherná práca s prepokladom úžasných chutí na jazyku a pôžitku zo slasti v "brušku" (he-he-he)! Rozhodne vyskúšam, aj keď v tunajších podmienkach máme problémy "splašiť" bársaké mäso (okrem hydiny) vo veľkom neprerušovanom kuse. Poslednýraz sme excelovali na moravskom Slovácku, s pečeným bôčikom, plneným klasikou => staré rohlíky (žemle), dôkladne na masti opečená cibuľa (veľa), vajíčka (2÷3), soľ, čMČK a petržlenová vňať! Ak budeš dobre držať všetkých 21 (aj ten bez nechta), tak Ti ohlásim výsledok! Pekné dni non stop, dobré nápady a superextra ultravagáň special ich realizáciu!
1x kvakac
kvakac
Vďaka za koment. Veru klasickú plnku som dávno nemal, vďaka za pripomenutie.