Údený bravčový bôčik plnený a pečený fotorecept
Foto: kvakac
Je to len také jednoduché jedlo, ktoré myslím si ocenia gurmáni. Hlavne na studeno je to pochuťka.
porcií
príprava
na 170 - 200 °C
Suroviny
1300 g (s kosťou) |
|
2 ks |
|
100 g (na strúhanie) |
|
1 hlavička |
|
2 PL |
|
2 PL strúhaný |
|
2 PL |
|
150 g (aj iné sušené mäso) |
|
Postup
-
1
Tu je časť surovín. Bôčik je s kosťou. Kožu z vrchu orežeme a odložíme, potom je použijeme.
-
2
Bôčik z vrchu v prostriedku narežeme pozdĺžne po kosť. Pozor, kraje neprerežeme. Potom do rezu dáme palce a rez po kosti potiahneme do bokov. Tým rez rozšírime. Na spodok rezu natrieme chren, horčicu, čili omáčku a strúhaný cesnak. Na to položíme klobásku a boky a vrch klobásky vyplníme strúhaným syrom. Ak je bôčik dostatočne vysoký, tak to zopakujeme ešte raz s druhou klobáskou.
-
3
Na to poukladáme plátky sušeného mäsa a naň dáme späť kožu. Všetko to previažeme špagátom, aby nám to pekne držalo spolu. Preložíme do pekáča a podlejeme asi 0,5 l vody. Zakryjeme a dáme do rúry, ktorú zapneme na 170 °C na 90 minút a pečieme. Po tejto dobe pekáč otvoríme a ďalej pečieme na 200 °C 30 minút za častého polievania výpekom. Čas a teplotu si prispôsobíme vlastnej rúre a veľkosti mäsa.
-
4
Po tejto dobe nám v pekáči ostane takáto almázia - mňam.
-
5
Necháme vychladnúť a môžeme podávať, u nás bola zemiaková kaša. No môžeme nechať v chladničke do druhého dňa a potom to môžeme jesť na studeno s chlebom a cibuľou.
-
6
Tu je to nakrájané ku chlebu.
Vďaka za koment. Tak brat je potom moja krvná skupina, v tomto by sme sa zhodli. Aj dnes som to mal na raňajky s mladou cibuľkou.
Ale určite a s cibuľkou a niečim kyslo-štipľavým by som si dala. A nie len raz. Pridávaš výborné recepty.
Vďaka za koment. Tu klobásu som kúpil v Kauflande.