Pečený plnený bôčik
Údený bravčový bôčik plnený a pečený (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Je to len také jednoduché jedlo, ktoré myslím si ocenia gurmáni. Hlavne na studeno je to
pochuťka.
8 porcií |
15 minút príprava |
120 minút na 170 - 200 °C |
Postup
- Tu je časť surovín. Bôčik je s kosťou. Kožu z vrchu orežeme a odložíme, potom je použijeme.
- Bôčik z vrchu v prostriedku narežeme pozdĺžne po kosť. Pozor, kraje neprerežeme. Potom do rezu dáme palce a rez po kosti potiahneme do bokov. Tým rez rozšírime. Na spodok rezu natrieme chren, horčicu, čili omáčku a strúhaný cesnak. Na to položíme klobásku a boky a vrch klobásky vyplníme strúhaným syrom. Ak je bôčik dostatočne vysoký, tak to zopakujeme ešte raz s druhou klobáskou.
- Na to poukladáme plátky sušeného mäsa a naň dáme späť kožu. Všetko to previažeme špagátom, aby nám to pekne držalo spolu. Preložíme do pekáča a podlejeme asi 0,5 l vody. Zakryjeme a dáme do rúry, ktorú zapneme na 170 °C na 90 minút a pečieme. Po tejto dobe pekáč otvoríme a ďalej pečieme na 200 °C 30 minút za častého polievania výpekom. Čas a teplotu si prispôsobíme vlastnej rúre a veľkosti mäsa.
- Po tejto dobe nám v pekáči ostane takáto almázia - mňam.
- Necháme vychladnúť a môžeme podávať, u nás bola zemiaková kaša. No môžeme nechať v chladničke do druhého dňa a potom to môžeme jesť na studeno s chlebom a cibuľou.
- Tu je to nakrájané ku chlebu.