Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. decembra 2014
Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept)
Foto: pusta

Páčil sa mi recept šéfkuchára Gordona Ramsay z jeho kuchárskej knihy Nedeľný obed, vyskúšala som ho, pridala som len vetvičku rozmarínu, inak som Zobraziť celý popisPáčil sa mi recept šéfkuchára Gordona Ramsay z jeho kuchárskej knihy Nedeľný obed, vyskúšala som ho, pridala som len vetvičku rozmarínu, inak som sa držala prísne jeho receptu, ktorý je jednoduchý, ide o veľmi chutný bôčik s chrumkavou kožičkou, môžem ho len vrelo odporúčať každému, kto mán rád dobrý bôčik :-)

6-8
porcií
30 minút
príprava
20+100 minút
na 220/180 °C

Suroviny

1500 g
3 PL
100 ml
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
1 zväzok
z 1 BIO citrónu
1 vetvička
5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Bôčik som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou,...

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...kožu som pokrájala ostrým nožom ešte v surovom stave na štvorce cez tuk po mäsko, do mäska už nie.

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som bôčik asi v strede nakrojila ostrým nožom vodorovne po celej dĺžke, avšak nedokrojila, otvorila som ho ako knihu, poriadne som ho osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením...

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...opäť som ho zložila do pôvodného tvaru, osolila som ho výdatne aj z každej strany zvonka, soľ som vmasírovala rukami smerom dovnútra i pomedzi štvorce z kože až do tuku a po stranách tiež, nechala som ho chvíľu odpočívať, aby soľ prešla skrz-naskrz celým bôčikom.

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ som nastrúhala čerstvú citrónovú kôru z 1 celého kusu BIO citrónu,...

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...posekala som 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate na jemno,...

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bôčik som opäť roztvorila ako knihu, posypala som ho čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou,...

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...potrela prelisovaným cesnakom,...

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..posypala petržlenovou vňaťou,...

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..sušenou šalviou,...

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...bôčik som upravila do pôvodného tvaru, previazala som ho potravinárskym motúzom, aby počas pečenia pekne držal tvar, vložila som ho do pekáča,..

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...podliala som ho asi 100 ml studenej vody, pod potravinársky povraz som vložila 1 vetvičku čerstvého rozmarínu, preliala som povrch olivovým olejom a neprikryté som vložila piecť do rúry...

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...vyhriatej na 220 stupňov, piekla som na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom prvých 20 minút, potom som na tej istej funkcii znížila teplotu na 180 stupňov C a piekla som ešte 100 minút, za občasného podlievania malým množstvom horúcej vody a častého prelievania výpekom. Uvedené teploty a čas sú presne podľa údajov šéfkuchára Gordona Ramsey, v mojej rúre sa osvedčili tak, ako ich zadal on sám, každý však musí prispôsobiť tieto parametre svojej vlastnej rúre, ktorú si pozná on sám najlepšie. Mne sa bôčik takto nádherne upiekol, správne prepiekol, zostal úžasne šťavnatý s perfektne vypečenou chrumkavou kožičkou na povrchu a mimoriadne chutný, upečený bôčik som vybrala na dosku, prikryla alobalom na 30 minút, odstránila som kuchynský motúz a potom pokrájala na silnejšie kusy.

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala upečený bôčik so zemiakmi pečenými na domácej bravčovej masti, ako prílohu som spravila skaramelizované jablká na masle a miesto šalátu som zvolila našu domácu čalamádu, všetkým u nás doma tento spôsob pečeného plneného bôčika veľmi chutil, z nápojov sa vynikajúco k nemu šmýkal správne vychladený orosený Pilsner Urquell. Po úspechu tohto receptu od Gordona Ramsay u nás doma ho vrelo odporúčam milovníkom dobrého bôčika s chrumkavou vypečenou kožičkou a poriadnej "mäsovej flákoty" a perfektným ochutením, prajem Dobrú chuť :-)

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    záber zblízka: zvnútra úžasne šťavnatý a správne prepečený bôčik s dobre vypečenou chrumkavou kôrčičkou na povrchu, s fantastickou chuťou, pričom jeho príprava je naozaj jednoduchá, také pohodlné nedeľné varenie na Nedeľný obed podľa uznávaného šéfkuchára Gordona Ramsay. Bôčik je výborný za tepla i za studena. Vypečený tuk som zliala do malej nádoby, odložila do chladničky, bude to úžasne chutná masť na natieranie domáceho chlebíka.

    Pečený plnený bôčik s kožou podľa Gordona Ramsayho (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

sracz
... ach, ech, ich, och, uch, to je vôňa, chuť a krása, jedna ***** báseň, @pusta milá! Ja žasnem v nemom úžase a nemám čo dodať! Snáď len poznatok, čo platí aj o Tebe (pozri a hlavne čítaj ad 14./ 6. a 7. r. zd.), aj v zrelom veku sa má človek čo naučiť! To nie je hana, ale chvála k zdravému zapíjaniu! -:)))
gabi58
Chcela by som vedieť, či tá koža po upečení nestvrdla, mne vždy stvrdne tak, že si môžem na nej vylámať zuby.
1x pusta1
pusta1
@2010 , súhllasím s tebou, tvoju vychytávku som mala pôvodne v pláne, lenže ked som bôčik vložila, zistila som, že nie je na to dosť veľký, preto som zvolila tento postup, ktorý mám v recepte.
tvoje pripomienky sú absolútne na mieste, len nech tu tvoj konštruktívny komentár zostane!!!
dakujem.
pusta1
@gabi58 , nie, koža po upečení nestvrdla, za tepla bola o niečo mäkšia, ako za studena, tvrdá však nie, bola nádherne chrumkavá, nie však tvrdá. musíš často prelievať výpekom, aby nestvrdla, ev. skús prvý polčas pečenia piecť kožou nadol, potom otoč a dopeč,niekto narezáva kožu až po otočení, ide to ľahko, lebo koža je mäkká. musíš dbať na to, aby sa nevysušila.
práve preto mnohí pečú týmto druhým spôsobom, na začiatku musíš podliať vodou a dopĺňať priebežne počas pečenia malým množstvom horúcej vody, aby koža bola čiastočne v tekutine.
dúfam, že som poradila a pomohla.
pusta1
Milá@svedka , je to presne tak ako si napísala :-)
dakujem za morálnu podporu v slovenskom jazyku a správneho tvaru cudzieho priezviska :-)))
to, že nie som Slovenka, vôbec neznamená, že neovládam slovenskú gramatiku a neviem po slovensky, ako sa mi tu snažia poniektorí silou - mocou dokázať :-) chyba - je to presne naopak :-)
áno, Gordon Ramsay je super, je to jeho recept, ja som ho len podľa neho pripravila a môžem potvrdiť.
dakujem ti za pochvalu.
pusta1
@babkamt - Milá Mirka, hej prekonávam sa doma a mojim chlapom chutííí, čo mi je podakovaním od nich :-)
dakujem a tvoje krásne uznanie, vážim si to od teba veľmi :-)
dakujem i za 5* a uloženie do kk.
tvoja pochvala ma úprimne potešila :-)
radox1
pekny recept,ak gabi myslela po upeceni-vychladnuti,tak kazda koza stvrdne.na to je dobry tah:nakrajat bocik na kocky a hlavne na strane koze ho na sucho oprazit ako pisem vo svojom recepte.
andreac
Ohladne nazvu receptu - telefonovala som do jazykovej poradne Jazykovedneho ustavu Ludovita Stura:
Cudzie priezviska sa sklonuju podla toho, ako sa vyslovuju, nie ako sa pisu.
Kedze Ramsay sa cita ako [ ra:mzi ] , teda na konci je pocut i, skonuje sa podla vzoru kuli. Takze je to recept od Gordona Ramsayho [ ra:mziho ] .
V pripade, ze by bolo pocut na konci j, sklonovalo by sa toto priezvisko podla vzoru chlap a v tomto tvare (teda v 2. pade jednotneho cisla) by bola koncovka -a.
pusta1
@redakcia , oceňujem vašu snahu a dakujem za potvrdenie správneho tvaru tohoto cudzieho anglického priezviska.
to isté je v linku z jazykovej poradne, ktorý som pridala vyššie už včera
o 18,06 hodine dňa 15.12.2014,
ešte raz vám dakujem :-)
boxik
Pusta čert vezmi Gordona, to druhé radšej nepíšem, na teba aj ta nemá. Postup na jedničku a výsledok ešte aspoň s piatimi hviezdičkami.
pusta1
@micanela , samozrejme, u mňa sa nikdy nebude riešiť recept a jeho kvalita, ale aj niekoľko dní sa bude riešiť úplná blbosť, ktorá s ním nesúvisí.:-(
máš absolútnu pravdu. to je tu už klasika. :-)))
dakujem za tvoj názor.
pusta1
@Mil ý@boxik , tak ako vravíš, nech to čert vezme:-)))))
na rozdiel od toho by som chcela vedieť variť ako sám Gordon Ramsay,
je to vynikajúci recept od neho a len moje nesmelé pokusy :-)
dakujem za krásne hodnotenie postupu a vysoké ocenenie postupu tvojimi mnohými hviezdičkami...potešil si ma :-)
dakujem ti.
pusta1
@radox1 , dakujem za pochvalu receptu :-)
áno, aj tak sa dá, dobrá finta.
ja som však postupovsla prísne podľa autora, Gordon Ramsey veľmi dobre vedel, prečo pečie krátko najprv pri vysokej teplote otvorené a kožou hore, potom dlho pri nižšej teplote, zabráni zbytočnému vysušovaniu mäska vo vnútri pod chutnou chrumkavou kôrčičkou z kože na povrchu.
radox1
vsak ja som piekol v podstate ako ty,len som alobalom to maso obalil,to sa tyka ak este ostane a na druhy den ho opat urobit chrumkavy.
julica
Bohužiaľ, Ramsaya alebo Ramsayho, pravidlo na to nenájdete, problematika skloňovania cudzích priezvisk je dosť zložitá a neustálená, len nedávno o tom vyšla rozsiahla publikácia od M. Ološtiaka a kol. Niektoré priezviská zakončené na samohlásku sa skloňujú podľa kuli, iné podľa chlap, nie je to kodifikované. ja len toľko.
julica
Inak je vtipné, ako teraz pusta ďakuješ za podporu správneho tvaru, ako teda už "nevidíme" tvoju mýlku o neskloňovaní cudzích priezvisk. no. končím, maj sa
svedka
Jeeeezis @julica ,prosim ta,su na to pravidla,len ty si ich ocividne nepoznala-teraz uz vies a vies aj,ze netreba sa za kazdu cenu ozyvat i ked nemas pravdu :)
pusta1
@julica. prepáč, ale vieš aký je medzi nami dvomi veľký vekový rozdiel???
je to veľmi dávno, čo som vyšla zo školy, áno, som čistokrvná Madarka, ale maturovala som na výbornú ako jediná zo slovenského jazyka zo 42 žiakov na humanitnom smere výberovej a jednej z 3 najťažších najuznávanejších slovenských škôl v BA. čo sa mi tu snažíš dokázať??? že neviem po slovensky???
odpusti si ten nacionalistický a šovinistický podtón, ked neriešiš ypsilony a iné hrubé gramatické a štylistické chyby.
u nás doma sa hovorilo od môjho detstva bežne tromi jazykmi a dbalo sa na peknú ľubozvučnú spisovnú Slovenčinu!!!
ja nie som učiteľka slovenčiny ani pedagog povolaním ako TY.
je mi jasné, že slovenčina je živý jazyk a vyvíja sa, nás učili, že cudzie priezviská sú nesklonné, ak sa aj zmenili Pravidlá Slovenského jazyka, a zmenili sa, aj ked to ja profesne nesledujem ako TY, určite viem, že sa určite nezmenilo, že ak uvádzaš krstné meno a priezvisko, potom sa krstné meno skloňuje podľa príslušného vzoru, kým priezvisko potom už nie. pokiaľ je uvedené len cudzie priezvisko bez krstného mena, potom sa priezvisko skloňuje podľa príslušného vzoru.
no sekla si sa. a teraz čo???
vlezieme si do vlasov? stalo sa. stane sa každému.
Maj sa pekne a už nerieš nezmysly za každú cenu!!!
vieš, prečo ja neriešim podobné chyby, aj ked bijú do očí? lebo Varecha.sk je receptoch a o varení, to nie je trieda žiakov, kde sa vyučuje Slovenčina.
dakujem ti.
Pekné sviatky Ti prajem :-)
pusta1
Milá@svedka , presne tak, ako píšeš :-)
o tom to celé je :-)
dakujem ti za morálnu a jazykovú podporu.
pusta1
@radox1 , videla som tvoj recept, obdivovala, aj za horúca pochválila.
tak ešte raz - krásna práca :-)
moja poklona.
julica
Pusta, opravila som ti nazov, mohla si sa aj podakovat. Pravidlo o sklonovani krstneho mena a ponechani priezviska v zakladnom tvare je tvoj vymysel, plati to len pri Leonardovi da Vinci, asi sa ti to splietla. Svedka, ver tomu, ze tie pravidla viem, nevysvetlim preco, lebo by ste to povazovali z anieco negativne zase. Verte mi, v priezviskach je "bordel", a to nehovorime o tych cudzich zenskych... A pusta draha, mna veru z nacionalizmu ci sovinizmu neobvinuj, chapem, ze sa s nim stretavas a reagujes nan citlivo, ver vsak, ze aj ja, hoci som slovenka. no, niekedy hovorim, ze romka, ked sa niekto do nich navaza. tak asi tak
pusta1
@julica , prosííím, prestaň s tými nezmyslami, však som ti to vysvetlila.
ver mi, keby bolo za čo dakovať, tak ti podakujem.
zatiaľ však nevidím dôvod a len tak na okraj, a bez urážky nie som tu tvoja "drahá", ani pre nikoho, ja tebe také nehovorím, som k tebe maximálne slušná.
dakujem.
pusta1
@julica , a samozrejme, ako inokedy, k samotnému receptu si sa nevyjadrila - nie je treba.
viem, že ty také možno nemusíš.
Pekný večer tii prajem, nič Ti nevyčítam - tak už stačilo, ok?
julica
(Inak ja chyby opravujem naozaj len vtedy, ked su v titulkoch, a adresujem to redakcii, lebo ta sa ma o ich spravnost starat, neobvinujem varechacky, tie su tu na ine veci. Keby som bola taka dotierava a uzurpovala na detailoch, pri kazdom druhom recepte by som ta opravovala, ze platky su hrube, nie silne... a i)
pusta1
Bože môj, @julica , kedy ti už konečne svitne, že tu de o recepty a nie o vyučovanie.
ja ti nevyčítam tvoju profesiu, naopak, treba si vážiť každého.
leomax
@jozefj , po tomto tvojom "príspevku" som myslel, že ide o 8-10 ročné dieťa, ale keď som mrkol na tvoj profil........Neverím!
kakao
Ale ja ich nesúdim, bratku, to však ty samozrejme nechápeš, keďže si chápavosťou nikdy nevynikal.
kakavo
@kakao , toto je tvoja perla zo dna 16.12.2014 pri recepte Medovniky stale makke
16. decembra 2014 20:40 k receptu Medovníky stále mäkké
A mňa veru recept vôbec neoslovil. Úvodné foto je veľmi fádne. Väčšina fotoaparátov má aj blesk, ale také niečo ty asi nepoznáš.

P. S. Pekný hriankovač (alebo čo to vlastne tam vpravo je) na záverečnej fotke. :D
2x leomax a k599
kakao
@leomax alias @kakavo : Tvoje perly, dňa 26. a 27. 11. v diskusii Bezlaktózový jogurt:

leomax, 26. novembra 2014 o 20:47
@pusta , ako vždy, presahuje svojimi vedomosťami celú galaxiu. Nechápem ako si vôbec nejaká ... alebo nejaký... môžu o jej genialite pochybovať!!!!!!!!!!!!!
@pusta je proste slnkom našich dní, je hviezdou našich nocí! Je to pieseň škorvánka, je lupeň na jabloni, je to vánok, ktorý zaveje našou jarnou záhradou! A kto z Vás chce žiť bez tej príšernej @pusty ?

leomax, 26. novembra 2014 o 22:05
@tatranocka a Ty sa boha nebojíš, háááááááá?
Ty pochybuješ o pani Veľkomožnej?!!!!!!!!!!!!!!
Boh Ťa bude súdiť, na to nezabudáš???????

leomax, 26. novembra 2014 o 23:56
@naladena , keď to nevie pani veľkomožná @pusta , tak to už nevie určite ani ten, čo má na ušiach klapky, a na očiach asi tiež. Je to nejaký Tomas Abafi, ktorý ma tu určite onedlho vymaže a ktorý vo svojích varecha.sk stanovach má odpovedať na maily, tak nekoná! Je to proste .........ktorý vedie túto varechu ku krachu. A ak mi chce odpovedať, môže, má moju mail.adresu. Ale to je taký "frajer!, že je jednoduchšie preňho dať niekomu BAN bez vysvetlenia. Tomáš, nemám slov!!! A teraz BAN uj!!! Je mi to , ako by povedala Tvoja stará mama @pusta : ŠUMA FUK!!!

A zlatý klinec:
leomax, 27. novembra 2014 o 11:32
@tomas ospravedlňujem sa Vám, vážim si Váš postoj a ak je to možné, prosím Vás o vymazanie mojich "príspevkov" tu a aj pod @pustin ými kuracími prsiami. To viete, bol v tom alkohol, ktorý by som nemal. To ale neznamená, že som alkoholik, ja sa s nim nekamarátim a on sa mi potom takto pomstí Dúfam, že to pochopíte. Ďakujem Vám za toleranciu!
leomax
Viem, že @pusta rada spamuje svoje a aj iné recepty, ale nie som ochotný jej robiť takú láskavosť.
Ty ešte používaš myš???
To ma podrž. Odkiaľ si?
1x leomax
marcel83
"niekto totiz na pocitaci aj pracuje" - a to sa, pravda, bez myši na ntb nedá, však? :P
marika21
Krásne upečené mäso, chutné, aj by som sa ponúkla, dala by som si. Recept vypracovaný, prepracovaný veľmi dobre. Hlúposti neriešim. Prečítam, jedným okom dnu a druhým von. Hovorí sa to jedným uchom dnu a druhým von. *****
amelie
pekné:-) Ramsayho nemusím, ale recepty má dobré:-)))