Údené s chrenovou omáčkou fotorecept
Foto: kimlo
Rád sa s Vami podelím o jednoduchý recept na chutné jedlo tradičnej kuchyne... zvádnu to aj začiatočníci.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 kg (karé, krkovička...) |
|
50 g |
|
2 PL |
|
podľa chuti (čerstvý nastrúhaný) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
250 ml |
|
100 ml |
|
1 ks stredne veľká |
|
2 PL |
|
300 ml |
|
Postup
-
1
Najprv si uvaríme údené mäso. Ja som mal údené karé, robené doma v udiarni. Na varenie som použil tlakový hrniec, čas asi 1 hodina.
-
2
Na rozohriatom masle opražíme hladkú múku do žlta.
-
3
Zalejeme mliekom a povaríme na miernom ohni asi 10 minút.
-
4
Primiešame vývar z údeného mäsa (asi 3 dl), a pridáme nastrúhaný čerstvý chren.
-
5
Pomaly povaríme ďalších 10 minút, prípadne osolíme. So soľou opatrne, vývar je slaný od údeného. Podľa chuti pridáme cukor a citrónovú šťavu. Nakoniec pridáme kvalitnú smotanu na varenie.
-
6
Necháme prejsť varom....
-
7
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu do hneda. Nakrájané mäso dame na tanier a posypeme opraženou cibuľou. Podávame s knedľou.
Veru odskúšané x-krát, výborné :-) podľa mojej chuti, len ma zaujal na strúhaný chren v poháriku. Nestmavne? Kupujem v AT a tam je krásny biely, mne vždy stmavne:_(, poradíš!? :-))
prepáč že reagujem tak neskoro, nejako mi unikol Tvoj komentár, chren v poháriku kupujem aj ja v AT, je trocha hrubšie nastrúhaný ale to nevadí , má svoje grády... ten na obrázku je čerstvo nastrúhaný, stmavnúť zvyčajne nestačí, lebo sa zje a v prípade potreby nastrúha nový... :-)