Údené s chrenovou omáčkou
Údené s chrenovou omáčkou

Údené s chrenovou omáčkou fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 6. februára 2019
Údené s chrenovou omáčkou (fotorecept)
Foto: kimlo

Rád sa s Vami podelím o jednoduchý recept na chutné jedlo tradičnej kuchyne... zvádnu to aj začiatočníci.

5
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (karé, krkovička...)
50 g
2 PL
podľa chuti (čerstvý nastrúhaný)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
250 ml
100 ml
1 ks stredne veľká
2 PL
300 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si uvaríme údené mäso. Ja som mal údené karé, robené doma v udiarni. Na varenie som použil tlakový hrniec, čas asi 1 hodina.

    Údené s chrenovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na rozohriatom masle opražíme hladkú múku do žlta.

    Údené s chrenovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme mliekom a povaríme na miernom ohni asi 10 minút.

    Údené s chrenovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Primiešame vývar z údeného mäsa (asi 3 dl), a pridáme nastrúhaný čerstvý chren.

    Údené s chrenovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomaly povaríme ďalších 10 minút, prípadne osolíme. So soľou opatrne, vývar je slaný od údeného. Podľa chuti pridáme cukor a citrónovú šťavu. Nakoniec pridáme kvalitnú smotanu na varenie.

    Údené s chrenovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme prejsť varom....

    Údené s chrenovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu do hneda. Nakrájané mäso dame na tanier a posypeme opraženou cibuľou. Podávame s knedľou.

    Údené s chrenovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mijaita
Jak to vis, ze zitra ho mam v planu? Varim z uzeneho kolena a omacku nekyselou. Ale je to jedno, miluju to jidlo!! A knedlik jen a jedine domaci, houskovy.
kvakac
A to som chcel údené koleno, že len tak uvarím pomalom hrnci a potom z horčicou. No - ale odolaj takejto dobrote. Jaj jaj zajtra varím.
kimlo
Ďakujem Vám veľmi pekne za kometáre, poteší ma ak tento recept tiež vyskúšate. :-)
urpin
Ja chren dávam úplne na koniec aby nezhorkol. Ináč to jedlo je perfektné a s domácou parenou, alebo s hrnčekovou knedľou.
2x urpin a kimlo
45678
@kimlo (8.2.2019 16:22)

Veru odskúšané x-krát, výborné :-) podľa mojej chuti, len ma zaujal na strúhaný chren v poháriku. Nestmavne? Kupujem v AT a tam je krásny biely, mne vždy stmavne:_(, poradíš!? :-))
1x kimlo
kimlo
@45678 (9.1.2020 18:09)
prepáč že reagujem tak neskoro, nejako mi unikol Tvoj komentár, chren v poháriku kupujem aj ja v AT, je trocha hrubšie nastrúhaný ale to nevadí , má svoje grády... ten na obrázku je čerstvo nastrúhaný, stmavnúť zvyčajne nestačí, lebo sa zje a v prípade potreby nastrúha nový... :-)
kvakac
Tak ja neviem, ale rozmýšľam toto by malo byť tiež národné jedlo. Veď to je osme nebo. Pred týždňom som mal.