Údená polievka
Údená polievka

Údená polievka s vajcom

mijaita - fotkamijaita, 20. apríla 2022
Údená polievka s vajcom
Foto: mijaita

Z vývaru uzeného, který máme všichni, kdo děláme velikonoční nádivku, je taková polívka trešničkou na zakončení velikonočních svátků.

2
porcie

Suroviny

1 litr
 biela časť (alebo jarná cibuľka)
1 ks
1 kl
1 kelímok (sladká)
 (na tvrdo uvarené)




Postup

  1. 1

    Vykoledovaná vajíčka :-)

  2. 2

    Do rendlíku dejte kolečka paprikové klobásy a zvolna ji opekejte, aby pustila co nejvíc omastku. Odložit klobásu na stranu.

    Údená polievka s vajcom - obrázok 2
  3. 3

    Na tom omastku zpěnit porek nebo cibulku, na to lžičku a půl sladké, dobré papriky, spejchnout jen krátce (nespálit) a zalejt uzeným vývarem.

  4. 4

    Zvolna probublávat do změknutí porku.

  5. 5

    Vložit kolečka klobásy, dochutit solí a zalejt smetanou.

  6. 6

    Servírujte s vejci podle obrázku. Máte-li (ja už neměla) ještě uzené maso, dekorujte hladinu polívky a posypejte zeleným. Já jsem ostrihala osenie :-) Ujištuju vás, kdo rád uzené, je to faaakt mana blížící se k nebesům.

Diskusia k receptu

mijaita
Ještě k receptu. Spolu s paprikou muzete pridat trochu hladke mouky, pokud mate radsi polevky hustsi. Také, kdo rád kren, lehce postrouhat na taliri, také dobré. Všechno je na chuti kadého. I pálivosr paprikové klobasy.
farbuska
Foto vyzerá tak príťažlivo, že vôbec neváham. Vývar z údeného som síce zamrazila s tým, že ho použijem na fazuľovicu alebo hŕstkovú polievku, ale urobím podľa teba. Vďaka.
1x haji
evanaaa
A keď už údená polievka, dobré by bolo možno dať červenú mletú papriku údenú.....aby sa tá chuť zvýraznila. Ináč dobré.....
1x haji
mijaita
@evanaaa (20.4.2022 20:46)
Myslim,ze zbytecne, kdyz vyvar je uzeny. Naopak sladka tu ma svuj vyznam. Nicmene kazdy pouzije jakou uzna za lepsi.
siuuu
Vyzerá to veľmi zaujímavo ... uložené, keď zoženiem paprikovú klobásu tak vyskúšam ;-)
1x haji
kuko95
Vyzerá super :))ja tam príchodom fazuľu nech je hustejšia .určite spravím
1x haji
stefanm
... áno @mijaita...ten vývar z Veľkonočného údeného musí na záver sviatkov byť...tvoj je famózny!

...aj ja si furt trochu odlejem (cez gázu) a len jednoducho ho "dochutím" celým čiernym a novým korením, pár strúčikami cesnaku, trochu kurkumy a do mäkka v ňom uvarím trochu očistenéj koreňovej zeleniny...do toho pridám zemiakové halušky (kto chce aj trochu údeného mäsa) no a, samozrejme, trochu "zeleného" (ja som si šupol trochu posekanej čerstvej žeruchy)
...mana blížiaca sa k nebesiam to nebola ale pri Nebeskej bráne by sa to mohlo (na uvítanie) podávať 😋
PS:... škoda, že už nemôžem robiť k mojím jedlám moje hudobné gastroklipy (autorské práva nepustia!!!)...ale v 2012 som ešte s Axelom R. stihol "ťukať" na Nebesku bránu🙂
 varecha.pravda.sk/recepty/nebeske-kare-/31824-recept.html...




boxik
@stefanm (21.4.2022 09:40)
Naša obľúbená polievka ,nesmie chýbať ani na Veľkú noc .Nerobíme ju z vývaru zo šunky ,ale zvlášť na tento účel vyberám dobre údené mäso ,väčšinou koleno ,alebo rebierko. ,nie veľa ,aby polievka nebola príliš mastná. Je to vlastne klasická mäsová polievka aj s patričnou zeleninou ,ale „čerešničkou na torte“ sú tie zemiakové halušky .Moje deti ,dnes už veľké ,ju milujú.
1x haji
haji
Pěkný receptík, uzená polévka nikdy nezklame. S vejcem, klobásou a smetanou je to polévka vymazlená. Skvělé foto!
boxik
@mijaita (21.4.2022 14:17)

Žiadny ,ale dúfam ,že je dovolené ,aspoň u nás na Sloevensku ,reagovať aj na príspevky iných účastníkov debaty. Nakoniec ,veď je to aj jasne označené ,že to patrilo @stefanm . Takže ak s tým máte problém je to len vaša vec .
boxik
@boxik (21.4.2022 16:17)

Ešte doplním aj to ,že tá vaša polievka nie je nič moc ,takže prečo k nej voôbec diskutovať .
mijaita
@boxik (21.4.2022 16:17)

Ale nemam s tim problem, jen jsem myslela, ze jsou i polevky uzene podobne, ktere by se k te diskuzi hodily víc. Polevka mozna neni nic moc, tak jako mnoho i jinych rc , to je preci normalni. Krome toho, recept, zadny, neni dogma a jasne, pro mnoho lidi jen inspirace. Takove inspirace mam rada. Ale urcite jsem se do @boxik ani do @stefan nijak osklive nenavezla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia