Tzatziki

dada69 - bez fotkydada69, 16. mája 2013
Tzatziki
Foto: dada69

Typické grécke predjedlo, meze alebo príloha k jedlám

3 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 podľa konečného množstva
3 strúčiky
 podľa množstva
 primerane
1 ČL
 na dochutenie




Postup

  1. 1

    Uhorku nastrúhame na najmenšom strúhadle, osolíme, necháme chvíľu odstáť, aby pustila šťavu.

  2. 2

    potom vyždímame. pridáme do jogurtu, primiešame pretlačený cesnak, trošku octu, olivový olej (kvalitný!), dobre premiešame, pridáme korenie

  3. 3

    a na záver trošku kôúru na dochutenie (nemusí byť). Necháme vychladiť a podávame. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

tiginko
pekne naservírované.... inak čudujem sa, že vpravo nevidím tie zástupy cacikov, ktoré na Vareche sú
cesminaz
Uhorka,jogurt,cesnak -u nas CACIK ale bez oleja a kopru,cisto len tieto tri suroviny,no a este sol pravdaze :-) Chcem sa spytat co je to "vyzdimame"?-je to slovo vyzmykame?-Ja nezmykam,len zmiesam vsetko do kopy.. ;-DD
sovka62
U nás bez oleja a octu, ale kôpru čím viac, tým lepšie. V lete k nemu stačí kúsok chleba alebo pečiva a večera je hotová.
1x ilusa
afataga
keby si nedala to hnusne smrdute hotove korenie a pridala by si biele korenie, bolo by to lepsie, tak som videla robit greka v Grecku a bez oleja a octu, kopor je asi vec regionalna, niekde davaju, niekde nie, ja ho nedavam, lebo ho nemam rada
jujoska
@cesminaz ja som sa tiez naucila vytlacit vodu z uhoriek, inak som to mala zbytocne riedke. My mame radi huste caciky :-) a tak ako sme sa ich naucili v grecku: cesnak, kopor (ten byt nemusi), sol a olivovy olej. @dada69 keby si dala namahu aspon to dat do misky, ale takto to vyzera ako prave donesene z bufetu...
2010
Korenie na Tzatziki neexistuje, jedine ak na Slovensku.
tiginko
by si sa čudoval @2010 , videla som ho predávať medzi koreniacimi zmesami v Grécku :-) Turisti si ho s obľubou kupujú, aj keď som nikdy nechápala na čo. Ja by som ho možno použila na šaláty
evanaaa
Čo sa pamätám, moja mama ak robila uhorkový šalát, ona si vždy odobrala a dala smotanu a ešte nejaké prísady - iste nei olivový olej a hootvé korenie na tzatziky, to vtedy ani nechyrovalo, ani nevedela, že si robí uhorky na grécky spôsob. A aj ona ich vymačkávala.