Tvarohový závin

Tvarohový závin v okrúhlej forme (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Ten, kto má rád tvarohové koláče, záviny, tak isto by mu chutilo. My sme si na ňom pochutnali, lebo ho máme radi.* Piekla som ho v okrúhlej forme a preto vzhľadovo pripomína obrovský rožok :-)

12
porcií
35 - 40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si spravíme kvások. Do menšej misky dáme rozmrvené droždie, 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a pridáme trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do veľkej misy dáme múku, štipku soli, kryštálový cukor, žĺtok, roztopené maslo a pridáme kvások. Zvyšné mlieko dolejeme a vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste 35 - 40 minút. Prikryjeme ho utierkou.
  2. Tu vidieť ako cesto nakyslo.
  3. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
  4. Plnka: Tvaroh so žĺtkom, s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou vymiešame nahladko. Rozotrieme plnku po celej ploche plátu. Stočíme do tvaru závinu, boky zahneme smerom do vnútra. Keďže som piekla vo forme, tak som ju vyložila alobalom a pomastila olejom. Položila som do nej závin a vrch popichala vidličkou. Povrch závinu so potrela olejom a dala piecť do rozohriatej rúry .
  5. Závin sa piekol 35 - 40 minút na 200 stupňov.
  6. Ešte teplý som ho potrela mliekom a nechala vychladnúť. Po vrchu som ho posypala práškovým cukrom.
  7. Po vychladnutí som ho pokrájala na kúsky.
  8. V reze.