Tvarohový závin
Tvarohový závin v okrúhlej forme (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Ten, kto má rád tvarohové koláče, záviny, tak isto by mu chutilo. My sme si na ňom pochutnali, lebo ho máme radi.* Piekla som
ho v okrúhlej forme a preto vzhľadovo pripomína obrovský rožok :-)
12 porcií |
35 - 40 minút na 200 °C |
Postup
- Ako prvé si spravíme kvások. Do menšej misky dáme rozmrvené droždie, 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a pridáme trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do veľkej misy dáme múku, štipku soli, kryštálový cukor, žĺtok, roztopené maslo a pridáme kvások. Zvyšné mlieko dolejeme a vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste 35 - 40 minút. Prikryjeme ho utierkou.
- Tu vidieť ako cesto nakyslo.
- Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
- Plnka: Tvaroh so žĺtkom, s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou vymiešame nahladko. Rozotrieme plnku po celej ploche plátu. Stočíme do tvaru závinu, boky zahneme smerom do vnútra. Keďže som piekla vo forme, tak som ju vyložila alobalom a pomastila olejom. Položila som do nej závin a vrch popichala vidličkou. Povrch závinu so potrela olejom a dala piecť do rozohriatej rúry .
- Závin sa piekol 35 - 40 minút na 200 stupňov.
- Ešte teplý som ho potrela mliekom a nechala vychladnúť. Po vrchu som ho posypala práškovým cukrom.
- Po vychladnutí som ho pokrájala na kúsky.
- V reze.