Tvarohový závin s hrozienkami fotorecept
Foto: Luwinka
Na dnes som upiekla tvarohový závin.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
300 g |
|
20 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
150 ml vlažné |
|
2 PL |
|
100 ml |
|
Plnka: | |
250 g |
|
50 g |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Urobíme si kvások. Do menšej nádoby si dáme rozmrvené droždie, 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru, medzi prsty múky a pridáme trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do misky dáme múku, štipku soli, kryštálový cukor, žĺtok, olej a pridáme kvások. Zvyšné mlieko dolejeme a vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste aspoň pol hodiny. Prikryjeme ho utierkou.
-
2
Cesto nám krásne vykyslo.
-
3
Plnka : Tvaroh vymiešame s cukrom, žĺtkom a hrozienkami.
-
4
Teraz cesto vyváľkame na plát, ktorý potrieme plnkou.
-
5
Začneme rolovať smerom k sebe ako roládu.
-
6
Kraje si podohneme smerom do vnútra a necháme chvíľu nakysnúť.
-
7
Plech vyložíme mastným papierom, na ktorý uložíme závin.
-
8
Popicháme ho vidličkou a pomastíme ho po vrchu olejom.
-
9
Upečieme ho v rozohriatej trúbe na 200 stupňov 35-40 minút. Keď je upečený, tak ho hneď po vrchu pomastíme olejom.
-
10
Chvíľu počkáme a potom ho posypeme práškovým cukrom.
-
11
Vychladnutý porežeme na kúsky.
-
12
V reze.
-
13
Vynikajúci, ľahučký, vhodný ku kakau.
Áno máš pravdu je tam len 250g tvarohu, lebo som nerátala s tým, že to bude malo a viac som nemala, nakoľko som ho prvý krát robila. Inak pečiem zaviny makové orechové ale tento som naozaj robila prvýkrát. A nebudem tu klamať že som dala viac, keď je to jasne vidieť. Preto ak niekto bude robiť tento závin, tak nech si dá viac tvarohu. A nejdem už prepisovať recept, keď som ho takto urobila. Inak nám chutil, suchý nebol. Ďakujem za pochopenie.
Beru závin jak leží a běží - ani drobeček nedám. Mně se líbí celičký! Závin aj recept.
Vysvetlila som to ako to bolo , treba pozrieť vyššie do komentárov.
U nas nie je dostat taky ten ozajstny hrudkovy tvaroh. Len riedky (kwark). Ale mala som z polskeho obchodu a tiez len 250g balenie to bolo. Ale dala som viac hrozienok a primiesala som do toho tvarohu aj smotanu. Po upeceni som ho potrela maslom.
Tej plnky aj stacilo....tym, ze cesto je take makkucke, ten tvaroh s nim tak splynie. Ozaj, velmi chutny kolac.
Dakujem za recept!
Ano som tu , vidím že sa závin podaril, čo ma teší. Všetko dobré v novom roku 2024 ti želám nech sa darí naďalej :)