Foto: mesiar50
Tento koláč je jednoduchší od jednoduchého. Spraví si ho hociktorý laik.
Suroviny
Suroviny na kysnuté cesto : | |
200 g |
|
200 g |
|
2 PL (alebo iný) |
|
200 ml vlažné |
|
cca 18 g čerstvé |
|
80 g |
|
Suroviny na tvarohový krém : | |
500 g (alebo iný) |
|
1/2 bal. |
|
1 PL |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
Suroviny na makovú plnku : | |
podľa potreby mletý |
|
|
|
na premiešanie |
|
Na posypanie vrchu tvarohového koláča: | |
|
Postup
-
1
Ahojte. Najprv si dáme 400 g múky (200 g polohrubá a 200 g hladká špeciál), do múky si spravíme jamku a vlejeme do nej 200 ml vlažného mlieka. Do mlieka dáme 2 PL kryš. cukru a rozdrobené čerstvé droždie. Počkáme asi desať minút, aby sa nám kvasnice ,,dali do pohybu" ako to máte možnosť vidieť aj na tomto obrázku. Na miesenie cesta som použil šľahač s hákmi. Počas miesenia pridáme ešte do cesta 80 g rozpusteného masla a keď je za potreby, tak aj vlažnú vodu. Ja som tej vody tam prilial asi 50 ml.
-
2
Vypracované cesto resp. vymiesené by malo byť hladké a trochu sa aj akoby lesklo. Ďalej cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odpočívať asi 40 - 45 minút. Cesto musí byť uložené na teplom mieste bez chladu a prievanu.
-
3
Zhruba po 45 minútach nám cesto bude vyzerať asi takto ako to máte možnosť vidieť aj na priloženom obrázku.
-
4
Cesto vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a vyvaľkáme si ho asi na centimetrovú hrúbku. Rozmery tvarohového surového cesta boli zhruba 30 x 26cm. Ďalej si pomocou pohára vykrojíme štyri kusy cesta na tie makové koláče. Môžete si spraviť aj lekvárové koláče, orechové atď.
-
5
Plech na pečenie potrieme maslom (herou) a zľahka ho posypeme múkou. Dáme ho do zvyslej polohy a prebytočnú múku z neho tak povediac zklepeme pobúchaním rukou o plech. Na takto pripravený plech poukladáme koláče a tiež aj tvarohový koláč. Tvarohový som posypal škoricovým cukrom, (hneď zo sáčku). Tento koláč je v Maďarsku veľmi obľúbený a naši ,,susedia" ho nazývajú ako túrós lepény (vyslovuj-túróš lepéň). Na túto dilemu,že aký slovenský názov by pasoval pre tento koláč som hľadal pomoc u mr. google a dokonca mi naskočilo na ,,skle" že to v slovenčine môže byť aj lepeň, posúch, materák, podplamenník.
-
6
Koláče som piekol v elek. rúre pri 180 C po dobu 35 minút. Plech bol ummiestnený v strede el. rúry. Predošle som si predhrial rúru na 100 C. Koláče som pred pečením ničím nenatieral. Potrel som ich studenou vodou po upečení a celé koláčové dielo som zakryl čistou utierkou. Všetko dobré a nech Vám chutí dnešný nedeľný obed.
-
7
Skoro som Vám sem zabudol ,,načrtnúť" ako som robil plnky do koláčov. Postupujeme takto: 500 g tvarohu (je lepšie keď je mastnejší..plnka bude stabilnejšia po vychladení) premiešame s 2 vaječnými žĺtkami,s práškovým cukrom,van.cukrom,(cukor si vyberte podľa vášho uváženia a chuti). Ďalej do tejto tvarohovej zmesy zľahka primiešame 2 vaječné bielka, ktoré sme predošle vyšľahali v penu. Tvaroh si môžeme pomiešať aj z iných rozličných tvarohov ako napr. tvarohový ochutený krém + obyčajný tvaroh atď. Makovú som robil tak, že suroviny som premiešal s trochou horúcej vody. Radšej vodu na viackrát, keďže plnka by mala byť tuhšej konzistencie. Myslel som špeciálne na to, aby sa nám nerozlievala a na teple sa ešte bude rozpúšťať aj tak.
Tvarohové tiež veľmi obľubujeme a tie makové som robil vlastne iba preto,že som sa bál,aby mi tvaroh vystačil na koláč.
Ďakujem ti pekne.
@terinka55
Srdečne ti ďakujem @terinka55 .
@havino
Taká šikulka ako ty si ho spraví,,hravo" hocikedy.No v každom prípade je to jednoduchšia záležitosť ako robiť pečené buchty.Veľmi pekne ti ďakujem.
Ja tvojho manžela sem,tam ,,sledujem" na FB a je to naozaj tiež skvelý kuchár.Ďakujem ti veľmi pekne a oboch Vás srdečne pozdravujem.
@jofolit
Koláč sa,,odparil"raz,dva,ale keby si šla okolo,tak by som ti spravil určite nejakú maškrtu.Ďakujem ti veľmi pekne.
@patroveckypitrs
Kamarát,ďakujem ti pekne.Cením si tvoju pochvalu.
Som rád,že sa ti koláč páči.Ďakujem ti krásne.
@pilcik ,koláč bol naozaj chutný. Ď A K U J E M
pekny den zelam :-)
PS prave koli trvanlivosti som prestala davat vajce, maximalne ak bielok :-)
Ďakujem ti za radu.Želám ti pekný deň.
ty dávaš také povýšenecké..nadradené komentáre..akýsi varechový šalamún je z teba..ak ťa to lieči z frustrácií..okey..
ja som skúsila cesto od priateľa tu z Varechy-bez vajca-a už robím tieto jednoduché koláče tak..a veľmi sa mýliš-čo sa týka vajca..
nájdi si dačo pre radosť-možností ponúka život dosť..:-)
varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-pecene-buchty-fotorecep...
Som naozaj rád,že sa ti koláč páči.Vieš,nemám čo riešiť pri tomto recpepte,keďže sa koláč minul behom štyroch hodín.Srdečne ti ďakujem.
@martamm
Veľmi pekne ti ďakujem za milý a priateľský komentár. :-)
@sracz
Rád vymýšľam rôzne novotiny okolo kulinárstva,no moja rodinka a hlavne moja drahá polovička sa prikláňa skôr k tradičným jedlám.
Ďakujem ti veľmi pekne kamarát Feri,@sracz a pozdravujem ťa do ďalekej USA.
Tvarohové mám aj ja veļmi rád.Ďakujem ti pekne.
@alenafl
Teší ma,že sa ti koláč páči.Neobanuješ,keď si ho raz pripravíš.Srdečná vďaka. :-)
Sonička,milé od teba.Ďakujem ti pekne.
Srdečná vďaka.
Ďakujem ti pekne.