Tvarohový a makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Tento koláč je jednoduchší od jednoduchého. Spraví si ho hociktorý laik.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. Najprv si dáme 400 g múky (200 g polohrubá a 200 g hladká špeciál), do múky si spravíme jamku a vlejeme do nej 200 ml vlažného mlieka. Do mlieka dáme 2 PL kryš. cukru a rozdrobené čerstvé droždie. Počkáme asi desať minút, aby sa nám kvasnice ,,dali do pohybu" ako to máte možnosť vidieť aj na tomto obrázku. Na miesenie cesta som použil šľahač s hákmi. Počas miesenia pridáme ešte do cesta 80 g rozpusteného masla a keď je za potreby, tak aj vlažnú vodu. Ja som tej vody tam prilial asi 50 ml.
  2. Vypracované cesto resp. vymiesené by malo byť hladké a trochu sa aj akoby lesklo. Ďalej cesto zakryjeme utierkou a necháme ho odpočívať asi 40 - 45 minút. Cesto musí byť uložené na teplom mieste bez chladu a prievanu.
  3. Zhruba po 45 minútach nám cesto bude vyzerať asi takto ako to máte možnosť vidieť aj na priloženom obrázku.
  4. Cesto vyklopíme na múkou posypanú pracovnú dosku a vyvaľkáme si ho asi na centimetrovú hrúbku. Rozmery tvarohového surového cesta boli zhruba 30 x 26cm. Ďalej si pomocou pohára vykrojíme štyri kusy cesta na tie makové koláče. Môžete si spraviť aj lekvárové koláče, orechové atď.
  5. Plech na pečenie potrieme maslom (herou) a zľahka ho posypeme múkou. Dáme ho do zvyslej polohy a prebytočnú múku z neho tak povediac zklepeme pobúchaním rukou o plech. Na takto pripravený plech poukladáme koláče a tiež aj tvarohový koláč. Tvarohový som posypal škoricovým cukrom, (hneď zo sáčku). Tento koláč je v Maďarsku veľmi obľúbený a naši ,,susedia" ho nazývajú ako túrós lepény (vyslovuj-túróš lepéň). Na túto dilemu,že aký slovenský názov by pasoval pre tento koláč som hľadal pomoc u mr. google a dokonca mi naskočilo na ,,skle" že to v slovenčine môže byť aj lepeň, posúch, materák, podplamenník.
  6. Koláče som piekol v elek. rúre pri 180 C po dobu 35 minút. Plech bol ummiestnený v strede el. rúry. Predošle som si predhrial rúru na 100 C. Koláče som pred pečením ničím nenatieral. Potrel som ich studenou vodou po upečení a celé koláčové dielo som zakryl čistou utierkou. Všetko dobré a nech Vám chutí dnešný nedeľný obed.
  7. Skoro som Vám sem zabudol ,,načrtnúť" ako som robil plnky do koláčov. Postupujeme takto: 500 g tvarohu (je lepšie keď je mastnejší..plnka bude stabilnejšia po vychladení) premiešame s 2 vaječnými žĺtkami,s práškovým cukrom,van.cukrom,(cukor si vyberte podľa vášho uváženia a chuti). Ďalej do tejto tvarohovej zmesy zľahka primiešame 2 vaječné bielka, ktoré sme predošle vyšľahali v penu. Tvaroh si môžeme pomiešať aj z iných rozličných tvarohov ako napr. tvarohový ochutený krém + obyčajný tvaroh atď. Makovú som robil tak, že suroviny som premiešal s trochou horúcej vody. Radšej vodu na viackrát, keďže plnka by mala byť tuhšej konzistencie. Myslel som špeciálne na to, aby sa nám nerozlievala a na teple sa ešte bude rozpúšťať aj tak.