Tvarohovo-syrový koláč so špenátom a paradajkami fotorecept
Foto: janikbj
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
Krehké cesto: | |
4 dl celozrnná |
|
160 g |
|
1 - 2 PL studená |
|
Plnka: | |
400 g hrudkovitý |
|
200 g balkánskeho typu |
|
400 g hustá kyslá |
|
1,5 dl |
|
3 ks |
|
125 g |
|
|
|
|
|
na dusenie |
|
Postup
-
1
Z hladkej celozrnnej (alebo obyčajnej bielej) múky, nasekaného vychladeného masla a 1 čl soli rukami rýchlo spracujeme drobeničku, pridáme do nej 1-2 PL studenej vody a rýchlo vypracujeme cesto (tak, aby sa maslo netopilo). Dáme ho na chvíľu do chladničky. Formu na quiche alebo v mojom prípade malý plech (30x24cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto doňho natlačíme a okraje vytiahneme vyššie aspoň 3cm. Popicháme vidličkou a dáme predpiecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov na asi 10 min.
- 2
Kým sa cesto pečie, natrhaný baby špenát na troche masla podusíme 2 min., len kým nezvädne. Vo veľkej miske rozmiešame vajíčka (3 väčšie alebo 4 menšie), 1,5dl mlieka, kyslú smotanu, tvaroh, rozmrvený balkánsky syr. Podľa chuti osolíme. Do tejto zmesi vmiešame podusený vychladnutý špenát. Cherry paradajky nakrájame na polovice.
- 3
Na predpečené cesto vylejeme tvarohovú zmes, poukladáme nakrájané paradajky, reznou stranou hore.
- 4
Pečieme asi 45 min., kým nie sú okraje upečené do zlata a stred stuhnutý. Stred bude trasľavý dlhšie, keď bude koláč chladnúť, stuhne úplne. Koláč nekrájame úplne horúci, plnka nebude držať tvar. Čo sa u nás, samozrejme stalo, ale hlad je hlad :D
- 2
Diskusia k receptu