Foto: tinca
Milujem recepty, kde nejde veľa surovín a tento je jeden z nich,mám ho dávno od priateľky.Vhodné pohostenie aj pre šibačov.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny, tuk necháme zmäknúť. Múku preosejeme a zmiešame so soľou, pridáme pokrájaný tuk a rozdrobený tvaroh. Ja mám najradšej bánovecký v kocke. Všetko dobre premiesime a necháme odpočinúť v chladničke cca 45 minút.
-
2
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Zvolíme si veľkosť a radielkom pokrájame na úhľadné tyčinky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom jemne posolíme a posypeme celou rascou, sezamom alebo môžeme aj celým makom. Ja som volila prvé dve posýpky. Pečieme pri 180°C do ružova.
-
3
Rada navyše: Ak ich nezjete v ten deň, treba ich uchovať v plechovej dóze, lebo tvaroh má tendeciu, že pečivo stvrdne. Dobrú chuť!
Apropó, klasika. Tešila som sa reláciu Slovensko chutí, po dvoch dieloch som úplne znechutená, ďalej nepozerám. Myslím si, že naše slovenské klasické recepty sú naším bohatstvom a môj rozum nevie pochopiť, prečo ich treba spotvoriť na "modernú" verziu. Najviac ma dorazila maková štrúdľa, tú dokatovali tak, že by ju vlastná mater nespoznala. Nič proti tvorivosti, ale nech si páni majstri tvoria vlastné recepty, naše osvedčené nech nechajú na pokoji!
Suhlasim @sovka s tebou - videla som tu relaciu 3x chcela som dat sancu avsak mi nesedia ani hlavni predstavitelia a pozerat uz tiez nebudem, lebo jeho "vynovene kreacie” - nuz byt manazerkou v restike - ozaj by som ich nezaradila ako nieco uzasnejsie …
Skoda, ze zrusili "Nebicko v papulke" ta okrem dobrej kuchyne predstavovala aj krasne bohatstvo regionov s cim by sme potrebovali prerazit troska aj von, aby sa zviditelneli historicke pamiatky o ktorych niektore krajiny iba snivaju. nuz co uz...
pozdravujem vas.
Skus s hocijakym. Matne sa mi mari ze som to v minulom tisicroci robil so socialistickym tvarohom a ten fakt nebol hrudkovity. V lepsom pripade nebol plesnivy. A k tomu som robil tvaroh s kyslou smotanou, cesnakom a vegetou ako "omackou" - namocis upecenu tycinku do "omacky" podla chuti, zhltnes. :-)
Niektore som posypala solou, niektore paprikou a syrom alebo rascou.
Dakujem za recept.