Tvarohové šišky

matja - fotkamatja, 12. februára 2011
Tvarohové šišky
Foto: matja

Toto je recept na tvarohové šišky, ktorý pochádza od mojej prastarej mamy. Je to rýchly recept, keďže šišky nie sú z kysnutého cesta a Zobraziť celý popisToto je recept na tvarohové šišky, ktorý pochádza od mojej prastarej mamy. Je to rýchly recept, keďže šišky nie sú z kysnutého cesta a je aj pomerne jednoduchý... no a samozrejme chutný! :)

25
porcií
25 minút
príprava

Suroviny

250 g
250 g
1 ČL
1 ČL
štipka
2
2 PL
 na opekanie
  na posypanie




Postup

  1. 1

    Na doske (môžeme aj v mise) zmiešame múku s cukrom, sódou bikarbónou a soľou. Pridáme tvaroh, vajcia, rum (ja som použila pár kvapiek rumovej esencie a 2 PL vody) a všetko dobre spracujeme.

  2. 2

    Cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme kolieska. Do stredu každého kolieska urobíme prstami jamku. Pečieme v poriadne rozhorúčenom oleji do zlatista - najprv vkladáme stranou s dierkou, potom otočíme.

  3. 3

    Po vybratí z oleja necháme odkvapkať. Do jamôk dáme džem (podľa vlastnej chuti) a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

tonicka53
@matja , vďaka za recept, vyskúšam. mám tu na prázdniny vnučky, tak im ich vypražím. dúfam, že tie 2PL rumu nevadia, či ?
matja
v postupe receptu píšem, že aj ja som namiesto 2PL rumu použila pár kvapiek rumovej esencie a 2PL vody - myslím že trochu tej tekutiny by tam chýbalo ... dúfam, že vnučkám budú chutiť :)
elisticka
@matja tieto sisky musia byt lahucke mam podobny recept na fanky len tam nesiel rum..ale je dobre ho dat aby nepili tolko oleja...@tonicka53 ten rum sa vypari mozu to aj deticky...vyskusam aj sisky podla teba..
tefalka
.. no toto su podľa mňa skôr FANKY ako šišky ???
mamatata2
Podobné sme už tu mali, teraz vyskúšame podľa teba. Veď kedy, ak nie cez fašiangy?
evanaaa
Tefalka, aké fánky, tie bývajú ploché, čo sú potom šišky podľa teba ? Matja, páčia sa mi, neterba vždy kysnuté cesto, toto je aj ľahšie.
3stan
jojo presne nemusí byť vždy kysnuté tieto su velmi rýchlo hotové ja robím vždy radšej dvojitú davku lebo z jednej by nepostačilo, si šikulka :-)
matja
@elisticka ten tvoj recept na fanky je naozaj veľmi podobný tomu môjmu na šišky, predtým som si ho ani nevšimla - je tu toho naozaj veľa ... @tefalka neviem či nevidís obrázok/fotku, ale rozdiel medzi šiškami a fankami je zjavný ... @evanaa a @3stan práve preto ich mám aj ja rada, že nemusím čakať kým cesto vykysne, ale môžem hneď smažiť :) a len tak mimochodom 1. krat som skusala mena pisat tak aby boli "vysvietene" tak neviem ci sa mi to podarilo :D
evkalibka
tiež ich robievam vždy z dvojitej dávky, mám ich uložené ako rýchle šišky ale ten rum si myslím že sa nedá nahradiť esenciou
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
su dobre a rychlo hotove aj ja ich robievam!!!!!!!!!!!!!!!!
ajula
Robievam. recept na takéto šišky bol uverej. v časopise Život v r. 1976. Odtiaľ ho mám ja.
ajula
Robievam. recept na takéto šišky bol uverej. v časopise Život v r. 1976. Odtiaľ ho mám ja.
matja
V roku 1976 som ešte ani nechyrovala o svete, ale možno moja prastará mama má ten recept práve z toho časopisu.
slavka11
poznam ho robievala ho teta a velmi nam chutil. Ked zomrela nevedeli sme recept najst az po dlhsej dobe sme ho nasli a boli paradne. Horsie je ze ja si ho mozem urobit iba z bezlaktozoveho tvarohu ktory je jemnucky a na tento druh sladkeho sa nehodi. Najlepsi je ten hrudkovity klasicky
matja
@slavka11 ja mam tiez intoleranciu laktozy a dodrziavam striktnu dietu, ale tvaroh mam povoleny aj klasicky a mam odskusane, ze mi nesposobuje problemy - ved v tvarohu uz je laktoza natravena a je povazovany za kyslomliecny vyrobok... to je zaujimave ze ty ho nemozes
zdezda
:-) sú fajnonové, robila som ich dnes v tvare kvetiniek(keďže je vonku taká kosa :-)
jackguelina2
presne tento recept som hľadala,takéto šišky robievala moja mama a teraz som si nevedela spomenúť na recept-ďakujem
adazo
prave si pochutnavame ,su vyborne :) super recept a rychly
tanulienka
mam otazku, neviem ci robim niekde chybu, ale ked ich vytiahnem z oleja su krasne nafucane pampusiky a ked vychladnu tak splasnu trocha...mate nejaky grif? dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia