Foto: vrbovcjanka
Tyčinky si robievam do práce na desiatu, sú rýchle, chutné, sýte a dlho mi vydržia. Práve tieto tvarohové treba zjesť asi do 3-4 dní, Zobraziť celý popisTyčinky si robievam do práce na desiatu, sú rýchle, chutné, sýte a dlho mi vydržia. Práve tieto tvarohové treba zjesť asi do 3-4 dní, ale keď robím bez tvarohu (a bez žiadnych iných mliečnych ingrediencií) vydržia v chladničke celý týždeň, aj keď tak dlho ich nikdy nejeme :-) Suroviny môžte obmieňať ako sa vám zachce, nedáte tvaroh a máte ich vegánsku verziu, môžte použiť rôzne druhy sušeného ovocia, semiačok, korenín... Fantázii sa medze nekladú :-)
príprava
na 190 °C
Suroviny
250 g (ovsené, pšeničné, ražné, alebo mix) |
|
250 g |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1 čl |
|
10 kvapiek |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
50 g |
|
2 PL |
|
250 ml (makové, kokosové, ryžové...) |
|
1-2 PL |
|
1 hrsť (marhule, slivky, datle, hrozienka...) |
|
Postup
-
1
Všetky suroviny zmiešame v jednej mise. Mak a ľanové semiačka som si podrvila v mažiari "čo to dalo" :-) Ak sa rozhodnete pre vegánsku verziu - bez tvarohu, len dáte menej mlieka, alebo viac vločiek... Zmes by mala byť vlhká a mazľavá, ale vločky by sa v mlieku nemali kúpať. Mlieko môžte pridávať i postupne a uvidíte či je ešte treba alebo nie. Do zmesi nie je potrebné dávať vajíčko aby to po upečení držalo pokope, o to sa postarajú rozmliaždené ľanové semiačka a chia semiačka. Miesto masla používam kokosoý olej, ale ak nemáte, tak ho tam nemusíte dávať.
- 2
Po zmiešaní všetkých surovín nechám vločky pol hodinku napučať a natiahnuť všetky chute, zopár krát ich premiešam, lebo mlieko je spočiatku na dne misky. Medzi tým si zapnem rúru a nechám ju vyhriať na 190 °C. Vymažem si úzku, podlhovastú formu kokosovým olejom, naplním ju zmesou a pečiem 25-30 minút, tak aby bol vrch pekne zlatistý.
- 3
A takto vyzerá zmes upečená :-) Počkáme kým vychladne, nakrájame na tyčinky a môžme "baštiť" :-)
- 2
Diskusia k receptu