Foto: anina6
Dnes som varila kapustnicu a žiadalo sa mi k nej niečo sladké. Upiekla som kysnuté koláče rôznych tvarov, samozrejme kombinácia celozrnnej a bielej múky. Zobraziť celý popisDnes som varila kapustnicu a žiadalo sa mi k nej niečo sladké. Upiekla som kysnuté koláče rôznych tvarov, samozrejme kombinácia celozrnnej a bielej múky. Plnila som ich jemným tvarohom zmiešaným s medom, škoricou a hruškami. Poviem vám chutili, vynikajúco.
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Postup je klasický ako pri kysnutom ceste, čiže necháme si vzísť kvások z polovičky kocky drožia asi v 1 dl vlažného mlieka s 2 lyžičkami cukru.
- 2
Do misky si pripravíme a preosejeme polohrubú výberovú múku, hladkú múku a celozrnnú nepreosievam, iba primiešam k ostatným. Pridáme vykysnutý kvások, prilejeme 2 PL oleja, 2 PL medu, rozklepneme 1 vajíčko a za prilievania vlažného mlieka vymiesime cesto. Trošku ťažšie sa miesi, lebo pracujeme s celozrnnou múkou. Cesto miesim aspň 15 minút, aby bolo vzdušné a dobre vykyslo. Vymiesené cesto poprášim múkou, prikryjem utierkou a nechám kysnúť. Ja si pomáham teplou vodou, ktorú dám ohriať v menšom hrnci a na to položím misku s cestom. Vykyslo mi v priebehu 45 minút.
- 3
Pokiaľ nám cesto kysne, pripravím si plnku z jemného tvarohu a kompotovaných hrušiek. Hrušky nakrájam na drobné kúsky, pridám ich k tvarohu, prelejem1 PL medu a pridám trošku škorice alebo škoricového cukru. Plnka chutí vynikajúco.
- 4
Vykysnuté cesto si premiestnim na dosku a premiesim ešte raz a vytvarujem z neho bochník. Tento rozvaľkám na hrúbku asi 8 mm, nakrájam radielkom na obdlžníky rozmer asi 10 x6 cm. Najprv som naniesla na okraj obdlžníku plnku tvarohovú, preložila som do tvaru taštičky, poriadne postláčala kraje. Kedže sa mi minula tvarohová plnka použila som na ostatné koláče môj domáci černicovo-hroznový džem. Ako vidíte robila som koláče rôznych tvarov.
- 5
Necháme koláče podkysnúť na plechu asi 15 minút, potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 minút asi 20 minút. Je to však individuálne, každá vieme pri akej teplote piecť vo svojej rúre.
- 6
Upečené koláče necháme trochu vychladnúť na plechu a môžme servírovať. Kapustnica navarená, koláče napečené, takže do mlsania.
- 7
Z tejto dávky mi vyšli dva plechy koláčov a takto vyzerali po vychladnutí v priereze.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu