Turecký koláč fotorecept
Foto: Tatranka
Recept je od priateľky. Rozmýšľali sme už dávnejšie nad tým názvom koláča, ale veru sme neprišli na to, prečo turecký? Neviem dôvod prečo ho Zobraziť celý popisRecept je od priateľky. Rozmýšľali sme už dávnejšie nad tým názvom koláča, ale veru sme neprišli na to, prečo turecký? Neviem dôvod prečo ho tak nazvali. No sú v ňom všetky ingrediencie, ktoré máme radi. Dnes sa ohlásila vnučka, ktorá došla po troch mesiacoch z Nemecka a tak som sa pustila do tohto jednoduchého koláča, aby sme mali ku kávičke nejakú dobrotu. Tiež nemá rada krémové zákusky.
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks |
|
130 g (alebo margarín) |
|
1 PL |
|
6 PL |
|
30 g |
|
štipka |
|
250 g |
|
200 g |
|
70 g posekané |
|
Sneh: | |
4 ks |
|
220 g |
|
z 1/2 citróna |
|
Postup
-
1
Pripravíme si múku, soľ, cukor, maslo, mlieko, droždie.
-
2
Tieto ingrediencie si nachystáme na lopár.
-
3
Pridám 6 lyžíc teplého mlieka, droždie s troškou cukru a múkou, rozmiešam a vlejem do pripravenej múky. Spracujem cesto.
-
4
Prenesiem obdĺžnik cesta na olejom pomastený plech a tam ho rozvaľkám na celý plech. Takto cesto nechám postáť aspoň 15-20 minút. Je tam droždie, aby mi cesto trošku podrástlo. Nie veľa !
-
5
Medzi tým si nasekám vlašské orechy. /Nie pomlieť, nasekať! /
-
6
Dala som jahodový lekvár, ale chutnejší je marhuľový. Vliala som pár lyžíc horúcej vody, aby sa mi dobre roztieral. Mala som ho veľmi hustý a potrhala by som cesto.
-
7
Posekané orechy.
-
8
Priravené bielky a cukor na šľahanie.
-
9
Cukor zmiešam s bielkami. Dala som do väčšieho hrnca variť vodu.
-
10
Sneh s cukrom umiestnim na hrniec s horúcou vodou a vyšľahám do tuha. Potom zakvapnem citrónovou šťavou.
-
11
Oddýchnuté a trochu nakysnuté cesto potriem lekvárom.
-
12
Naň nanesiem uvarený sneh a zasypem nasekanými orechmi. Koláč sa ide piecť do vyhriatej trúby na 180 °C na 25 minút.
-
13
Upečený turecký koláč.
-
14
Jemne ho pocukrujem, aby vynikla aj štruktúra snehu a orechov.
"Prečo sa ten guláš volá turecký?"
"Lebo ten pes sa volal Sultán."
Děkuji. Kája
No to je ohromné,aspoň nejaká súvislosť a stopa po tomto pre mňa nepochopiteľnom názve.
Príma...ha,ha,ha.
Áno,lekvár sa určite dá nahradiť slivkovými povidly.
najchutnejší je s marhuľovým džemom..tiež som raz urobila so slivkovým lekvárom-syn mi to zakázal-že som mu pokazila najobľúbenejší koláč..:-)
vyskúšaj-ochutnaj-posúdiš..
Este otazka - na aky velky plech je tento rozpocet surovin?
Piekla som na plechu 27x37 vnútorný priestor plechu.
A myslím si,že aj sneh môžeš vyšľahať volne.Ja som ho na tento koláč ešte tak nerobila,no myslím si,že sa nič nestane.
Naša mamka,z tohto cesta robila zo sladkej dusenej kapusty tiež závin.Cesto je naozaj veľmi chutné.Nenarastie veľmi,ten tuk to nedovolí a zároveň je chutné a šťavnaté.
Myslím,že svojim komentárikom si zároveň odpovedala,@Alaba ,ako to je z nevareným snehom.
Ďakujem .Tiež máme radi snehovo-orechové koláča s lekvárom.
Áno,máš pravdu.Tiež pekávam Londýnske rezy a majú podobné zloženie.Koláče v kombinácii lekvár orechy sú na našom stole vítané.
Ak niekde vidím tohto tipu kombináciu,viem,že ho vyskúšam.