Orechový koláč
Turecký koláč (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept je od priateľky. Rozmýšľali sme už dávnejšie nad tým názvom koláča, ale veru sme neprišli na to, prečo turecký? Neviem dôvod prečo ho tak nazvali. No sú v ňom všetky ingrediencie, ktoré máme radi. Dnes sa ohlásila vnučka, ktorá došla po troch mesiacoch z Nemecka a tak som sa pustila do tohto jednoduchého koláča, aby sme mali ku kávičke nejakú dobrotu. Tiež nemá rada krémové zákusky.
25 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si múku, soľ, cukor, maslo, mlieko, droždie.
- Tieto ingrediencie si nachystáme na lopár.
- Pridám 6 lyžíc teplého mlieka, droždie s troškou cukru a múkou, rozmiešam a vlejem do pripravenej múky. Spracujem cesto.
- Prenesiem obdĺžnik cesta na olejom pomastený plech a tam ho rozvaľkám na celý plech. Takto cesto nechám postáť aspoň 15-20 minút. Je tam droždie, aby mi cesto trošku podrástlo. Nie veľa !
- Medzi tým si nasekám vlašské orechy. /Nie pomlieť, nasekať! /
- Dala som jahodový lekvár, ale chutnejší je marhuľový. Vliala som pár lyžíc horúcej vody, aby sa mi dobre roztieral. Mala som ho veľmi hustý a potrhala by som cesto.
- Posekané orechy.
- Priravené bielky a cukor na šľahanie.
- Cukor zmiešam s bielkami. Dala som do väčšieho hrnca variť vodu.
- Sneh s cukrom umiestnim na hrniec s horúcou vodou a vyšľahám do tuha. Potom zakvapnem citrónovou šťavou.
- Oddýchnuté a trochu nakysnuté cesto potriem lekvárom.
- Naň nanesiem uvarený sneh a zasypem nasekanými orechmi.
Koláč sa ide piecť do vyhriatej trúby na 180 °C na 25 minút.
- Upečený turecký koláč.
- Jemne ho pocukrujem, aby vynikla aj štruktúra snehu a orechov.