Foto: ywett
zvyknem ju piecť na rodinné oslavy a ak by sa chcel niekto inšpirovať, ponúkam receptík aj Vám ;-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
8 |
|
8 polievkových lyžíc |
|
8 polievkových lyžíc |
|
1 polievková lyžica |
|
troška |
|
1-2 polievkové lyžice |
|
Plnka: | |
200ml |
|
2 polievkové lyžice |
|
1 celé |
|
1 |
|
250g |
|
2 polievkové lyžice |
|
2 polievkové lyžice |
|
Postup
-
1
Vyšľaháme sneh.
-
2
Vymiešame žĺtky s cukrom do penista.
-
3
Pridáme šťavu a kôru z citróna.
-
4
Pridáme preosiatu múku.
-
5
Opatrne vmiešame tuhý sneh.
-
6
Polovicu cesta vylejeme na plech (ja som dala s rozmerom 36x26 cm) vyložený papierom na pečenie (papier som troška vymastila olejom) a upečieme (plynová rúra -3 stupeň)
-
7
Do druhej polovice cesta primiešame kakao.
-
8
A vylejeme na druhý plech.
-
9
Pripravíme si plnku. Z mlieka, múky, vanilkového cukru a vajíčka uvaríme hustú kašu a necháme dobre vychladnúť.
-
10
Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku.
-
11
Po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády.
-
12
To isté, aj s kakaovým cestom.
-
13
Maslo vymiešame s práškovým cukrom.
-
14
Postupne ho pridáme k vychladnutej kaši a vyšľaháme.
-
15
Krém rovnako rozdelíme a do jednej časti pridáme kakao.
-
16
Vychladnutú bledú roládu, opatrne rozvinieme a dáme dole papier. Natrieme kakaovou plnkou.
-
17
Položíme kakaový plát.
-
18
A natrieme bledou plnkou (dúfam že som to nepoplietla, ale už mi 2x padol net, zatiaľ to nevzdávam, hi )
-
19
Opatrne stočíme a ľubovoľne ozdobíme. Alebo spravíme čokoládovú polevu, ktorú pripravíme zo 100 g čokolády (70% kakaa) a 50g masla, pridáme ešte jednu lyžičku oleja a roztopíme vo vodnom kúpeli. Ja som roládu ozdobila cez šablónu, posypala som kakaom.
-
20
Dobrú chuť!
-
21
:-)
pečivový prášok?
@an3da do tejto nedávam kypriaci prášok. Ale mám tu aj také recepty, kde som dala kypriaci prášok @cistinka ja verím že sa ti krásne vydarí, však aké nádherné šamrole si spravila a neviem zabudnúť aj na to nádherné lístkové cesto, ktoré si urobila, ja by som zase to nedokázala...a ešte tú Palvovu tortu, obdivujem ťa! @zirafninka1 nie vždy ten rez je čistý, aj na tejto troška vidno...krájam len vtedy keď ju nechám poriadne stuhnúť a takým úzkym nožom sa snažím spraviť rýchly rez a nôž utriem do servítky...ale nie vždy sa mi to podarí @hera ani mne sa vždy nepodarí tak pekne, ako aj pri tej škoricovej roláde (mám ju aj tu v receptoch) tiež mi to nevyšlo podľa mojich predstáv, mala som veľa plnky a cesto bolo hrubšie, vtedy sa mi potom zle stáča. Rolujem vždy po dĺžke a opatrne ju stláčam, myslím ten kraj od ktorého začínam rolovať..ku kraju rolády nedávam veľa plnky....neviem ako ešte poradiť, kľudne sa ešte opýtaj... ale ako som spomínala, nie vždy to aj mne v reze vyjde. Už som ich veľa vyskúšala a vždy ma to potom prekvapí, ak sa mi ju podarí pekne stočiť a preto radšej pečiem rolády, ako torty, lebo torty neviem krásne ozdobiť @afataga áno viem že ty nie velmi maslové, myslela som hneď na teba, keď som plnku sem písala :-) @irenaw to sa stávalo aj mne, len treba skúšať a uvidíš že sa podarí ;-)
Prajem všetkým krásny dník!
Dnes som piekla pivnický kysnutý koláč aj pagáčiky.
A ešte tu je recept na banánovú roládu varecha.pravda.sk/recepty/bananova-rolada-fotorecept/1349...
už som uložila, dokonca vytlačila a keď sa odhodlám :), tak v sobotu ju spravím, potom sa určite ozvem - vďaka, Ivka
imageshack.us/photo/my-images/28/p1140799.jpg/...
neviem to tu dať, aby sa zobrazila fotka - nevadí :)
][IMG]
[/IMG][/URL]
už sa teším na tvoje umelecké dielo :)