Je to tradičný anglický dezert.
porcií
príprava
Suroviny
4 vrstvy dezertu: | |
15 ks (alebo korpus hotový) |
|
(alebo créme anglaise) |
|
podľa seba |
|
|
|
Vanilkový krém: | |
500 ml |
|
4 ks |
|
1 ČL (alebo mletá vanilka) |
|
125 g |
|
30 g |
|
|
|
50 ml (alebo bourbon) |
|
1 PL |
|
500 g |
|
Šľahačka na polevu: | |
400 ml |
|
1 PL |
|
|
|
na výzdobu |
|
Postup
-
1
Najprv si zoberieme tie sušienky (tí čo majú korpusy časť nepodstatná) a dáme si ich napr. do igelitového sáčku zoberieme si nejaké kladivko napr. na mäso a uzatvoríme sáčkok. Kladivkom sušienky drtíme. (POZOR ABY SA DO SÁČKU NEDOSTALO MOC VZDUCHU).
Krém: Zoberieme si nejakú misku a do tej misky si dáme škrob a troška mlieka a zamiešame. Zbytok mlieka si vylejeme na teplú pánvicu (na taký stredný oheň) a pomaly miešame, kým nám mlieko nezačne bublinkovať.- 2
Ešte pred tým pridáme vanilku, muškátový oriešok (nastrúhaný a nie veľa) a whiskey alebo bourbon. A miešame. Kým sa nám to mlieko varí zoberieme si naše žĺtka a pridáme k nim kryštálový biely cukor. Zamiešame, pridáme škrob s trocha mliekom(cca 6 lyžičiek mlieka studeého) a zase zamiešame. Ak už vidíte že sa vám to mlieko varí tak vypnite platňu a dajte to nabok a necháte to cca 10 min. vychladnúť.
- 3
Keď nám to mlieko dostatočne vychladlo pridáme troška mlieka do vajíčok,pridávame veľmi pomaly a popri tom miešame.(takto pridávame do vajíčok celé mlieko).Teraz keď je to všetko zamiešané dáme to zasa na panvicu a na stredný oheň. Budeme to na panvici miešať a potom pridáme maslo (počkáme kým nám to nezhustne), vypneme a dáme preč s platne.
- 4
Dáme to výchladnúť (na 1 hodinu). Prikrijeme fóliou a dáme na ďalšiu hodinu do chladničky výchladnúť. Medzi tým čo nám krém chladne nakrájame ovocie.Keď máme všetko priprávené, nakrájané ovocie a dekoratívne hrnčeky(môžete použiť obyč.hrnčeky s vrchom alebo aj bez) tak si zoberieme misku a našľaháme si šľahačku ku ktorej pridávame pri mixovaní hnedý cukor.
- 5
A teraz je tá posledná časť kde to všetko zostavíme dohromady. Všeobecne sa to dáva do modernych hrnčekov s pokličkou (nájdete na internete).Vy môžete použiť obyč. hrnčeky.Na spodok hrnćeka si ďáme tie rozdrtené sušienky, potom,na to si dáme náš vanilkový krém,a teraz to ovocie do toho pridáme a na to ovocie dáme šľahačku,na šľahačku nasypeme kakao cez sitko, a úplne hore si dáme si môžeme dať nejaký malý perníček.A je to hotové dobrú chuť! :) .
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu