Trhané bravčové mäso
piatková príloha denníka Pravda, 26. februára 2022
Foto: Shutterstock.com
Suroviny
1 kg |
|
(alebo olej) |
|
Zmes na potretie: | |
3 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/2 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Marináda: | |
50 ml |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme zmes na potieranie mäsa. Zmiešame všetky prísady, ale môžeme pridať aj ďalšie podľa vlastnej chuti – napríklad čerstvo roztlačený cesnak, klinčeky, cibuľu, karí korenie a dokonca aj mletú kávu či espresso.
- 2
Potom mäso potrieme horčicou alebo olejom a štedro naň rozotrieme zmes korenia, zabalíme do potravinovej fólie a necháme niekoľko hodín (alebo cez noc) v chladničke.
- 3
Bezprostredne pred tepelnou úpravou mäso napicháme marinádou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých prísad. Nie je to nevyhnutné, ale v pôvodnom americkom recepte sa to robí.
- 4
Základom dobrého trhaného mäsa je, aby malo pri pečení v jadre teplotu 90 stupňov, preto je dobré mať teplomer na mäso. Rúru vyhrejeme na 130 stupňov a mäso dáme priamo na rošt, resp. mriežku. Podeň dáme plech na zachytávanie šťavy. Čas pečenia závisí od veľkosti mäsa. Je to asi 5 hodín a mäso by malo mať po nich v jadre spomínaných 90 stupňov. Potom rúru vypneme a necháme ho v nej odpočívať ďalších 60 minút. Počas pečenia môžeme mäso prikryť alobalom.
- 5
Hotové mäso roztrháme pomocou vidličiek a zmiešame so získanou šťavou. Trhané mäso môžeme jesť s rôznymi prílohami, obľúbené je aj v žemli ako hamburger, kde sa dáva namiesto mletého mäsa.
Tiež bravčové mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu