Pečené bravčové mäso
Trhané bravčové mäso
Autor receptu: redakcia
Postup- Najprv pripravíme zmes na potieranie mäsa. Zmiešame
všetky prísady, ale môžeme pridať aj ďalšie
podľa vlastnej chuti – napríklad čerstvo
roztlačený cesnak, klinčeky, cibuľu, karí
korenie a dokonca aj mletú kávu či
espresso.
- Potom mäso potrieme horčicou alebo olejom a štedro naň rozotrieme zmes korenia, zabalíme do potravinovej fólie
a necháme niekoľko hodín (alebo cez noc)
v chladničke.
- Bezprostredne pred tepelnou úpravou mäso napicháme marinádou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých
prísad. Nie je to nevyhnutné, ale v pôvodnom americkom recepte sa to robí.
- Základom dobrého trhaného mäsa je,
aby malo pri pečení v jadre teplotu 90
stupňov, preto je dobré mať teplomer na
mäso. Rúru vyhrejeme na 130 stupňov
a mäso dáme priamo na rošt, resp. mriežku.
Podeň dáme plech na zachytávanie šťavy.
Čas pečenia závisí od veľkosti mäsa. Je to
asi 5 hodín a mäso by malo mať po nich
v jadre spomínaných 90 stupňov. Potom rúru
vypneme a necháme ho v nej odpočívať
ďalších 60 minút. Počas pečenia
môžeme mäso prikryť alobalom.
- Hotové mäso roztrháme pomocou vidličiek a zmiešame so získanou šťavou. Trhané mäso môžeme jesť s rôznymi
prílohami, obľúbené je aj v žemli ako
hamburger, kde sa dáva namiesto
mletého mäsa.
|