Kysnuté rožteky

Trdelníkové rožteky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Prvé som piekla pred štyrmi rokmi, na splav Malého Dunaja.* A dnes sa mi vynorili z pamäte, večery sú dlhé, treba tvoriť z cesta. Nie je to zložitý proces, no výsledok stojí za tú trochu námahy.

26
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do polovice vlažného mlieka pridáme trošku cukru a rozdrobené droždie, necháme vzísť. Do preosiatej múky v miske zamiešame štipku soli, zvyšok z 8 PL cukru, 3 žĺtky, um a 60 g roztopeného vlažného masla. Prilejeme aj zvyšok vlažného mlieka a vypracujeme vláčne cesto, jemne ho pomúčime a necháme kysnúť zakryté na teplom mieste asi pol hodinky. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku malíčka a pomúčenou formičkou vykrajujeme kolieska. Mne ich vyšlo 26 ks. Čím tenšie bude cesto a menšia formička, tým viac ich budete mať. Medzitým sa mi vyhrievala elektrická rúra na 200 °C.
  2. Kolieska som napevno skrútila a ukladala na plech vyložený papierom na pečenie ďalej od seba, lebo ešte narastú. Po pár minútach podkysnutia som ich potrela bielkom a vložila do rúry.
  3. Piekli sa do červena, treba ich sledovať, trvá to zhruba 15 minút.
  4. Kým sa piekli, pripravila som posýpku: mleté orechy som zmiešala s kryštálovým cukrom a tak isto aj mletú škoricu osve, do druhej misky. Keď bucky trocha ochladli, vykúpala som ich v roztopenom masle a následne vyváľala v posýpkach. U nás idú tieto chute, ale môžete si vyrobiť aj s kakaovým práškom alebo kokosom, či len vanilkový cukor.
  5. Cesto je výborné, jemné vďaka žĺtkom a maslu, chuť a vôňu dodá aj (r)um.