Trdelník skoro úplne Skalický

Autor receptu: sovka62

@mia2404 sem pridala úžasný nápad, upiecť trdelníky na prázdnych plechovkách. Tak som si povedala, že to skúsim, ale z iného cesta a iným postupom ako ona. Recept na cesto je zo starej kuchárskej knihy a podľa zloženia som dúfala, že budú také dobré ako tie, čo nám na internát nosila Klárika z Unína.

25 minút
na 175 °C

Postup

  1. Múku odvážime a preosejeme do misky. Moja miska na váhe je malá, aj sitko nie je práve najväčšie, tak musím vážiť dva razy 250g.
  2. 2 lyžičky múky a lyžičku z odváženého cukru si odoberieme do hrnčeka na kvások. Zvyšný cukor pridáme do múky, prihodíme aj soľ a maslo pokrájané na menšie kúsky. Všetko premiešame a múku rozdrobíme s maslom, kým nebude pripomínať posýpku na koláč. Mohla som to maslo síce roztopiť, ale časť z neho vždy ostane v mištičke a ktovie aká časť, o koľko viac by bolo treba navážiť? Takto je to presne.
  3. Do múky prihodíme tri žĺtka.
  4. Do hrnčeka pridáme kvasnice a asi 1 dcl vlažného mlieka a spravíme kvások. Ak sa váš manžel volá inak ako ten môj, tak takýto pekný hrnček asi nemáte, ale použite ten s menom vášho manžela, alebo aj bez mena, kvások vykysne tak či tak.
  5. Vykysnutý kvások pridajte do misy a po častiach k nemu prilievajte aj mlieko. Pôvodne som si zohriala len 250 ml, tak bolo v recepte, ale múka bola suchá ako trúd, tak som musela pridať ešte 100 ml. Cesto nemusíte vypracovávať, len ho nechajte asi 15 minút stáť a vypracujete ho potom.
  6. Keď ho premiesite, nechajte ho kysnúť ešte 45 minút a vyklopte na pomúčenú dosku.
  7. Cesto rozdeľte na päť bochníkov, prikryte utierkou a nechajte ešte 15 minút kysnúť. Vidíte štyri bochníky? Vidíte dobre, myslela som, že to bude na štyri plechovky, ale nechcelo sa mi to tam zmestiť, tak radšej si rovno spravte päť.
  8. Plechovky som obalila alobalom, ako poradila Mia a bolo ich treba natrieť olejom. Ako? Štetcom? To by asi bolo viac oleja na podložke ako na alobale, tak som si trochu oleja naliala do dlaní a plechovky pekne poobjímala, hneď boli správne mastné. A teraz nastal čas vyšúľať bochník na hada hrubého asi ako prst a navinúť na plechovku. Začala som navíjať na stojáka, ale to mi vôbec nešlo. Tak som hada nechala na doske, plechovku položila na koniec hada a otáčala som plechovkou, nie cestom. Tak sa to ako tak darilo, ale po prvých dvoch neúspešných pokusoch som cesto z plechoviek stiahla, premiesila a začala znovu. Vôbec to tomu cestu neprospelo, poviem vám, vytlačila som z neho vzduch, tak som ho navinuté na plechovkách opäť zakryla a nechala ešte 15 minút kysnúť. Času a času, ale medzitým čo som od neho odbiehala som stihla vytepovať celú sedačku, takže rozhodne to nebol čas stratený.
  9. Kým kysnú, treba pripraviť orechy a cukor. Nechcelo sa mi sekať v ruke, tak som použila môjho malého pomocníčka. Orechy posekal akurát, ale ten kockových cukor drvil až príliš (nechápal, že nechcem práškový ale väčšie kúsky) tak som si cukor nadrvila ručne v mažiari.
  10. Bielka prešľaháme vidličkou. Nie na sneh, len tak aby povolili a dalo sa nimi natierať.
  11. Orechy a cukor zmiešame, pridáme k nim vanilkový cukor a rozprestrieme ich na papier, aby sa nám trdelníky potreté bielkom dali po nich pogúľať a aby sa nám to na ne dobre nalepilo.
  12. A ideme do finále. Trdelníky natierame bielkom, obaľujeme v orechovej zmesi a staviame na plech vyložený papierom na pečenie. Tak som sa sústredila, aby mi riadne stáli a aby nespadli, keď ich budem prenášať do vyhriatej rúry, že som ich zabudla odfotiť. Tak aspoň pohľad do rúry.
  13. Hotovo, upečené. Dala som ich na najspodnejšie priečku, ale aj tak sa piekli viac zvrchu, hoci bol zapnutý ventilátor. Po pätnástich minútach som plech otočila predkom na zadok, lebo sa mi zdalo, že spredu sa pečú viac. A ako to dopadlo? No trochu sa z tých plechoviek zviezli, takže dole sú širšie ako hore, ale asi to nevadí, manžel povedal, že lepší trdelník v živote nejedol (no ale on nemal spolužiačku Kláriku!). Nabudúce ich asi skúsim spraviť na valčeku na cesto, len si jeden budem musieť priniesť z chalupy, aby som mohla naraz upiecť aspoň dva kusy.