Zemiakové lokše

Tradičné zemiakové lokše (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Ak ste sa pustili do pečenia svätomartinskej husi, budete k nej potrebovať aj zemiakové lokše. Takto ich robia v Slovenskom Grobe.

6
porcií
25 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich dobre vychladnúť. Najlepšie je uvariť ich deň vopred ako chceme robiť lokše k pečenej husi alebo ku kačici. Potom zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.
  2. Pridáme múku, trochu soli a spracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme šúľok, nakrájame ho na 6 častí, z nich vytvarujeme malé bochníky. Z každého vyvaľkáme tenkú veľkú placku - lokšu. Musíme pracovať rýchlo, pretože cesto rýchlo redne a potom sa s ním ťažko pracuje. Ak doň dodatočne pridáme múku, síce sa s ním bude pracovať ľahšie, ale lokše budú tvrdé.
  3. Lokše pečieme z oboch strán na rozpálenej suchej kovovej platni, prípadne nasucho na vhodnej panvici.
  4. Upečené lokše potrieme tukom. Podávame k pečenej husi alebo kačke alebo ich naplníme podľa chuti – napríklad husacou alebo kačacou pečeňou.
  5. Lokše môžeme urobiť aj nasladko – s makom a so slivkovým lekvárom.
  6. Recept na výbornú pečenú hus nájdete TU.