Zemiakové lokše
Tradičné zemiakové lokše (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Ak ste sa pustili do pečenia svätomartinskej husi, budete k nej potrebovať aj zemiakové lokše. Takto ich robia v Slovenskom
Grobe.
6 porcií |
25 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme ich dobre vychladnúť. Najlepšie je uvariť ich deň vopred ako chceme robiť lokše k pečenej husi alebo ku kačici. Potom zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle.
- Pridáme múku, trochu soli a spracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme šúľok, nakrájame ho na 6 častí, z nich vytvarujeme malé bochníky. Z každého vyvaľkáme tenkú veľkú placku - lokšu. Musíme pracovať rýchlo, pretože cesto rýchlo redne a potom sa s ním
ťažko pracuje. Ak doň dodatočne pridáme múku, síce sa s ním bude pracovať ľahšie, ale lokše budú tvrdé.
- Lokše pečieme z oboch strán na rozpálenej suchej kovovej platni, prípadne nasucho na vhodnej panvici.
- Upečené lokše potrieme tukom. Podávame k pečenej husi alebo kačke alebo ich naplníme podľa chuti – napríklad husacou alebo kačacou pečeňou.
- Lokše môžeme urobiť aj nasladko – s makom a so slivkovým lekvárom.
- Recept na výbornú pečenú hus nájdete TU.