Tradičné pupáčiky plnené slivkovým lekvárom
zástupca šéfkuchára v hoteli Elizabeth v Trenčíne, 24. decembra 2020
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
Postup
-
1
Všetky suroviny vytiahneme z chladničky aspoň hodinu pred varením, aby mali izbovú teplotu. Ako prvý si pripravíme kvások - v 100 ml vlažného mlieka rozmiešame 1 PL cukru a droždie a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku, pridáme vajce, maslo, soľ, kypriaci prášok, zvyšok mlieka a kvások.
- 2
Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na nádobu, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- 3
Vykysnuté cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorčeky, plníme lekvárom a vytvarujeme malé buchtičky. Ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech tesne vedľa seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. Keď začnú na povrchu hnednúť, dopečieme pri zníženej teplote ešte približne 10 minút. Po dopečení potrieme horúcim mliekom s cukrom. Po vychladnutí oddelíme od seba, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a zalievame horúcim mliekom s maslom, zľahka premiešame a podávame.
Tiež kysnuté pečivo:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu