Tradičné pupáčiky plnené slivkovým lekvárom
zástupca šéfkuchára v hoteli Elizabeth v Trenčíne, 24. decembra 2020

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
Suroviny
250 g |
|
20 g čerstvé |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
75 g |
|
štipka |
|
1/2 bal. |
|
50-100 g |
|
Navrch: | |
mletý |
|
|
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Všetky suroviny vytiahneme z chladničky aspoň hodinu pred varením, aby mali izbovú teplotu. Ako prvý si pripravíme kvások - v 100 ml vlažného mlieka rozmiešame 1 PL cukru a droždie a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku, pridáme vajce, maslo, soľ, kypriaci prášok, zvyšok mlieka a kvások.
- 2
Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na nádobu, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- 3
Vykysnuté cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorčeky, plníme lekvárom a vytvarujeme malé buchtičky. Ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech tesne vedľa seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. Keď začnú na povrchu hnednúť, dopečieme pri zníženej teplote ešte približne 10 minút. Po dopečení potrieme horúcim mliekom s cukrom. Po vychladnutí oddelíme od seba, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a zalievame horúcim mliekom s maslom, zľahka premiešame a podávame.
Tiež pečivo:
Ďalšie recepty:
- 2
Diskusia k receptu