Kysnuté pečivo
Kysnuté pečivo

Tradičné pupáčiky plnené slivkovým lekvárom

Martin Malaska
zástupca šéfkuchára v hoteli Elizabeth v Trenčíne, 24. decembra 2020
Tradičné pupáčiky plnené slivkovým lekvárom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

250 g
20 g čerstvé
200 ml
1 ks
1 PL
75 g
štipka
1/2 bal.
50-100 g
Navrch:
 mletý




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny vytiahneme z chladničky aspoň hodinu pred varením, aby mali izbovú teplotu. Ako prvý si pripravíme kvások - v 100 ml vlažného mlieka rozmiešame 1 PL cukru a droždie a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku, pridáme vajce, maslo, soľ, kypriaci prášok, zvyšok mlieka a kvások.

  2. 2

    Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na nádobu, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorčeky, plníme lekvárom a vytvarujeme malé buchtičky. Ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech tesne vedľa seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. Keď začnú na povrchu hnednúť, dopečieme pri zníženej teplote ešte približne 10 minút. Po dopečení potrieme horúcim mliekom s cukrom. Po vychladnutí oddelíme od seba, posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a zalievame horúcim mliekom s maslom, zľahka premiešame a podávame.

Diskusia k receptu

evanaaa
Plnené pupáčiky asi tradičné nie sú, to už sú skôr malé buchtičky......ako aj píšu v postupe. No, iste sú chutné.....
veve11
Moja 92-rocna babka na Vianoce vzdy robila iba plnene, jednoduche kysnute cesto a pred podavanim sa ovarili v horucej vode. Takze urcite tradicne medzi Trnavou a Piestanmi..





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia