Kysnuté pečivo
Tradičné pupáčiky plnené slivkovým lekvárom
Autor receptu: redakcia
Postup- Všetky suroviny vytiahneme z chladničky aspoň
hodinu pred varením, aby mali izbovú teplotu. Ako
prvý si pripravíme kvások - v 100 ml vlažného mlieka rozmiešame
1 PL cukru a droždie a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku, pridáme vajce, maslo, soľ,
kypriaci prášok, zvyšok mlieka a kvások.
- Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na nádobu,
zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom
mieste, kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme, nakrájame na štvorčeky, plníme lekvárom a vytvarujeme malé buchtičky. Ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech tesne vedľa seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C. Keď začnú na povrchu hnednúť, dopečieme pri zníženej teplote ešte približne 10 minút. Po dopečení potrieme horúcim mliekom s cukrom. Po vychladnutí oddelíme od seba,
posypeme mletým makom zmiešaným s cukrom a zalievame
horúcim mliekom s maslom, zľahka premiešame
a podávame.
|