Tradičné bratislavské rožky (fotorecept)

Autor receptu: domi454

Keď mi na výstave Danubius Gastro darovali tento recept na tradičné bratislavské rožky mala som ich chuť hneď vyskúšať, no veľmi som neverila, že sa podaria. Hneď na druhý deň sme ich upiekli a sú ÚŽASNÉ. Recept je na 20ks bratislavských rožkov.

6
porcií
80 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Začneme orechovou plnkou.
  3. Zmiešame suroviny ma orechovú plnku a zalejeme horúcim mliekom a dobre zamiešame. (Ja som dala 10g medu a 30g cukru.)
  4. Makovú plnku urobíme rovnako - zamiešame suroviny a všetko zalejeme horúcim mliekom.
  5. Plnky dáme vychladnúť a potom ručne gúľame guľky - 10ks z každej plnky.
  6. Na cesto zmiešame dobre margarín s múkou a potom pridáme ostatné suroviny. Kvások netreba nijak špeciálne pripravovať.
  7. Zamiesime a dáme na hodinu kysnúť na teplé miesto.
  8. Po vykysnutí rozdelíme na 20 rovnakých kúskov.
  9. Jeden kúsok vyvaľkáme na ovál.
  10. Do stredu dáme plnku a zvinieme a vytvarujeme rožok podľa vloženej plnky.
  11. Bratislavské rožky plnené orechmi majú tvar písmena "C".
  12. Bratislavské rožky plnené makom majú tvar podkovy, aby sme rozoznali rožky.
  13. Necháme 10 minút kysnúť a potrieme jedným vajcom a žĺtkom. Dáme do chladu vysušiť. Potom ich vyberieme a opäť potrieme, ale tentoraz len žĺtkom a necháme 30 minút ešte kysnúť.
  14. Rožky pečieme pri teplote 190°C asi 15 minút. Mali by mať po upečení mramorovanú štruktúru vrchnej kôrky.
  15. Dobrú chuť!