Tradičná gazdovská šunka

ipo - fotkaipo, 20. februára 2013
Tradičná gazdovská šunka
Foto: ipo

Keďže bolo viacero dotazov a pri prieskume internetu som nenašiel kompletný návod, chcem sa s vami podeliť o postup výroby tradičnej gazdovskej šunky, tak Zobraziť celý popisKeďže bolo viacero dotazov a pri prieskume internetu som nenašiel kompletný návod, chcem sa s vami podeliť o postup výroby tradičnej gazdovskej šunky, tak ako to robili kedysi naši dedovia. Určite mnohí z vás spomínajú ako sme chodili do komory (špajze) s nožíkom v ruke odrezávať si z tejto dobroty dovtedy, pokiaľ z nej nezostal iba koštiaľ do kapustnice. Môžeme si spomenúť na tieto časy a napriek výhradám a príkazom lekára si dopriať tejto "zdravej" pochúťky.

Suroviny

10-15 kg
1,5-3 kg




Postup

  1. 1

    Táto šunka sa dá robiť iba v zime. Šunku z čerstvo zabitého prasiatka očistíme od krvi od chrupiek, pekne vytvarujeme, orežeme. Necháme dôkladne jeden deň vychladnúť (0–3°C) !!

  2. 2

    Takto pripravenú šunku vložíme do korýtka a potrieme soľou. Snažíme sa soľ vtrieť čo najlepšie do mäsa, najmä okolo kostí. Je vhodné popri kosti urobiť dnožom dieru a vtlačiť tam soľ. Ku kosti sa soľ a nálev musia určite dostať, inak sa tam začne mäso kaziť a smtradnúť. Použijeme asi 3% soli z váhy šunky, t.j. ak má šunka 10 kg tak použijeme cca 30 dkg soli. Necháme 2-4 dni nasolené stáť, teplota by počas celého procesu spracovávania šunky nemal byť viac ako 0-7°C

  3. 3

    Uvaríme pác (lák, nálev). Podľa veľkosti šunky a korýtka použijeme množstvo vody na 10 kg šunku cca. 10-15 l vody. Do vody dáme prevariť soľ asi 1 kg na 10 l vody a ostatné koreniny podľa vlastného uváženia (nemusia sa dávať). Nálev necháme úplne vychladnúť a nalejeme ho na šunku. Ideálne je, keď je šunka celá ponorená, ale obvykle to býva tak do polovice.

  4. 4

    Šunku necháme ležať v páci 3-4 týždne podľa jej veľkosti. Pravidelne ju cez deň prelievame nálevom a raz za deň obraciame. teplota nesmie ísť nad 7°C. Ideálna teplote je 0-4°C

  5. 5

    Po ukončení pácovania šunku vyberieme a necháme dôkladne otiecť a osušiť. Už ostáva iba predposledný krok, Šunku dáme do udiarne a údime na studenom dyme z bukového dreva 2-3 dni. Pri údení je dôležité aby okolo šunky bol dostatok voľného priestoru.

  6. 6

    Posledný krok je zavesiť šunku do špajze, na chladnejšie miesto a nechať dozrieť (aspoň 1 mesiac) a potom už iba zobrať nožík a potajomky si chodiť odrezávať tenké plátky :).

Diskusia k receptu

rein
Tak,takéto recepty milujem...
radost
@ipo
ty si šťastný muž...v inom svete žiješ...vo svete mojich starých rodičov...tento-z pohľadu šunky-je už o ničom..:-)))môj otec-dávno nebohý-bol mäsiar-chodil po zabíjačkách-toto tiež bola jeho práca...no my-v paneláku-ani prasa-ani korýtko-ani udiareň-ani láku...:-(
modrykamen
Kdeže už tie staré časy sú. Síce bývam v rodičovskom, aj špajzu máme, aj udiareň, ale v chlievoch je uložené drevo do šporáka a krbu. A čo by sme my s trojmetrákovým prasaťom robili, keď potomstvo príde len občas a stravuje sa tzv.zdravo.
kimlo
Pamätám si ako mala moja babka v Malých Levároch v komore zavesenú domácu údenú slaninu a mäso, to bola panečku pochúťka...
dodo46
@kimlo
škoda , že som o tom nevedel. Do Malých Levárov som chodil
bratovi.
pusta
úžasný recept, presne tak sa robila šunka u mojej starej mamy. to teda je lahôdka, ktorej sa nič z obchodu nevyrovná. ...a tie nádherné spomienky. vdaka za pridanie kvalitného receptu.
oldomachac
Ipo, nadhera, ale , prosim daj radu, ci by to neslo aj z lopatky a keby som sa pohral s vykostenim a potom spagatom stiahol, co na povovies? dakujem,
papkoska
Vonia až sem :-))) krásne spracovaný recept, lenže urobiť ju chce nielen suroviny, ale aj veľa skúseností a radosti z "mäsiarčiny". Našťastie máme v rodine skúseného mäsiara, vďaka nemu nám takéto lahôdky nechýbajú. Práve on mi spomínal, ako jeho stará mama, keď bol ešte malý chlapec, odrezala kus šunky, keď išla variť obed, ale tá nebola dobre spracovaná, takže z nej vycupotali chrobáky :-( Stará mať však podľa pravidla "přece se to nevyhodí" šunku uvarila, červíky precedila a obed servírovala ako obyčajne.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
to je parada!!!!!!!!!!!!aj u nas sa tak robi a este ked sa zavesi na dobry studeny vetrisko tak je tak dobre vysušena!!!!!!!!!!!!!!!!recept je vynikajuci!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
@papkoska , no s tými červíkmi sa to občas stávalo, predsa len šunka sa nechávala do leta a tam už bol problém ju udržať.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
@oldomachac , samozrejme dá sa to robiť aj z iného mäsa, ale najlepšie je zo stehna. Ono tou špecialitou je práve to spojenie mäsovej časti, slaninovej časti a kože. V neskorších rokoch sme to robili aj z vykostenej šunky, aby dlhšie vydržala.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
@janealli ; šoudra je síce podobné niečo, ale predsa len iné, šoudra sa robí zo stehnového výrezu (t.j. bez kosti, kože a slaninovej časti) a pri výrobe šodry sa hodne používajú aj bylinky - tymián, šalvia, bazalka ... a po vyúdení sa ešte zaťažuje, aby sa vytlačila šťava a ostala suchá. Mne sa na tejto tradičnej šunke páči práve tá jej šťavnatosť, ktorú nestratí ani po pol roku. Ale priznávam dosť často sa aj tradičná šunka dáva pod názov šoudra, podľa môjho názoru nesprávne, pretože konzistenciou a najmä chuťovo je to úplne iný výrobok
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Priznám sa, že som túto šunku urobil asi po viac ako 12-tich rokoch, keď už som nijako nikde nevedel nájsť kde by sa dala kúpiť. Surové stehná som si kúpil priamo zo zabíjačky. Pravda neboli to šunky z 200kg prasiatka, ale iba z tých moderných 120 kg, ale aj tak je fajn.
2010
Krasny recept , ja si ho tiez pamatam u babky na povale v Myjavskych kopaniciach:-)
afataga
skoda ze sa nedaju preskocit body 1 az 16 :-) aj moja babka chovala prasiatka a sunka sa robila podobne, ja by som aj na to mala podmienky, len udiaren mi chyba :-(
havino
aj u nás takéto spolu s udenými rebierkami a klobáskami na paliciach viseli v chladnej špajzi....
teraz nám známy vozí od domácich z Chorvátska podobné,ale vraj teda na slnku a vetre sušené, neviem presne a krájame si to špeciálnym dlhým nožom na stojane , ako pršut
violetacamorova
Nadhera, to bolo lepsie ako cukriky, taky maly kusok odrezanej sunky a este vyudenej v drevenej babkinej udiarni, nieco neskutocneeeee. Recept na 1 *********.
lasocka
@kimlo , aj ja už len spomínam na taku komorku:! no krstna ma taku vybavenu komorku a tak každe leto ked pridu na chalupu, tak sa chodím nadychať a zaspominať do tej komorky.Občas sa mi niečo aj ujde:)...aj by som tento recept vyskušala. Mam všetko okrem toho kvalitneho mäska:)
helca103
pamätám si ako dieťa, keď sme doma robili podobnú šunku. Fantázia, až do neskorej jari sme na ňu chodili. Vždy sa vybrala najkrajšia a tá bola TABU až do Veľkej noci.. Každú zimu sme mali niekoľko podobných. Ale tie časy sú už dávno preč.V paneláku môžem o tom iba snívať .
emdy
myslím že toto sa sem hodí, málo filmov o potravinách je natočené s takou láskou a hrdosťou



emdy
toto je ekvivalent na slovenskom trhu:



3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Ako som už písal vyššie, tradičná, pôvodná šoudra (šovdra) bola trochu iná, dnes to výrobcovia mäsových produktov hodili všetko do jedného hrnca z dôvodu marketingu.
elysa
aj v nasej panelakovej spajzi uz visela taka dobrota...esteze mame dobreho masiara:)
sovka62
Verná obyvateľka rodičovskej a starorodičovskej komory, vždy sa takto spracovali obe stehná. Ale chutilo mi z nej len to chudé, mastné som nechávala na tanieri a keďže súrodenci mali rovnaké chute, mamu mohlo poraziť. Všetky argumenty, že to mastné je slaninka a tú jeme, šli jedným uchom dnu a druhým von. Nakoniec nám to na tanier ani nedávala, rovno to odrezala a vytopila na halušky, alebo inak použila v kuchyni.
Dnes by som veru zlopla aj to mastné, ale k takému sa už neodstanem, tak mi treba.
aroooo
podobne sme robievali aj u nás, keď sa chovalo prasa, a ak sa do leta neskonzumovala, lebo sa robila veľká zo zadného stehna, sa pokrájala, dala do zaváracích pohárov, na dno 2 cm vody a zavarila a tá bola ešte lepšia ako len údená, no ale sú už len spomienky
rybarkuchar
Tak ako bolo na počiatku, nech je aj teraz! Nič lepšie ešte nikto na spracovanie šunky nevymyslel. Robím to podobne, až na to, že stehno rozoberiem na menšie kúsky. Dá sa potom skrátiť "pobyt v náleve".
kutala
Ipo ďakujeme za recept a opäť sa rozvírila hladina diskusie.Je pravdou,že musí byť zima.Teraz je zima mierna a pomerne aj teplo.To šunke neprospieva.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Našťastie u nás na Horehroní je tohto roku krásna zima.
babidka
No , tato zima naozaj sunke neprospela ....Aspon tvoja sa vydarila :-)
helanka
je prekrasna ozaj moze byt velmi chutna taka prava slovenska a domaca.
ja chut uz teraz poznam iba z toho original prosciutto.
misladelka
Aj ja som sa chcela spýtať, či to je niečo ako proschuto crudo , v Taliansku sme to milovali. Máme doma všetko na prípravu tejto šunky, ale naši ju nikdy nerobia. Škoda, že sú to konzervy a teda nič nové nebudú chcieť určite vyskúšať /teda nie nové ako také, ale také, ako oni nerobia, máme iné tradície, gemerské + maďarské /, no pokúsim sa tedanadhodiť tematiku tejto šunky pri najbližšej zmienke novej zabijacky . :-) a keď už budem "veľká" a budem mať vlastný dom s vlastnou zabijackou a vlastnou udiarnou , určite si na teba a tvoj recept spomeniem:-) tak si ho ukladá m do KK a občas si nad receptom zaslintam :-) mimochodom, nemohol by si pridať fotku už nakrajanej šunky a šunky už nacatej , pls ? Samozrejme za predpokladu, že Vám ešte nejaká zostala :-)
kimlo
@misladelka talianske prosciuto je sušená šunka, proces šušenia trvá niekoľko mesiacov.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
@misladelka , Tak ako napísal @kimlo , je to iná šunka. Ochutnal som všetky možné šunky,, talianske, francúzske, rakúske, bavorské ..., ale žiadna nemala tú špecifickú chuť ako táto naša tradičná šunka. Jedno foto je v recepte Sedliacky hrniec II a v komentári k tomuto receptu je ešte jeden link na fotku na FB
mesiar50
Tvoja šunka je jedinečná.Chutnal som rozne šunky na
bavorskej som si skoro vylámal zuby taká bola suchá.
Postup receptu je z odbornej stránky originálny.
Možem iba gratulovať.
mesiar50
@kutala
Zdravím ťa.Skúsim reagovať na tvoju otázku.
Údiť sa dá aj na jar.Údenie pri studenom dyme by nemalo prekročiť 25C.Piliny sa majú postriekať vodou
už predošlý deň nesmú byť suché ! V sro.sme údili
teplým dymom 60 C.Meso pred údením sa obsušuje
v domácich podmienkach v rozkúrenej udiarni bez pilín.Po obschnutí sa zníži teplota na 20-25 C.pridaním vlhkých pilín.Studeným dymom sa údia výrobky dlhodobej spotreby 2-3 dni
Ja som pacoval sunku v chladničke v umelej nádobe.Šunka mala asi 3kg.
Samozrejme pác som mal prikrytý gázovým obvezom
aby tam nenapadali omrvinky.Pác by od nich zkislel
Pác musí byť na chladnom mieste do5 C.ináč zovrie zkislie.Udiareň by mala mať teplomer.V prvotnej fáze
údenia sa tam možu dostať aj muchy videl som také prípady.Cez leto sa smie údiť v noci a cez deň klobásky zakvačíme do chladnej miestnosti trebárs do komory.
Pri údení klobás by teplota nemala prekročiť 20 C. !!!
Možno v niektorých fázach som opakoval autora receptu tak sorry.Autor to má z odborného hladiska na 1* recept je super.


joel
dostal si ma Ipo, už je zavesená v udiarni, takuto šunku som nejedol viac než 20 rokov, voľakedy naši rodičia to presne tak robili ako ty, no my sme spohodlneli a radšej sme kupovali tie novodobé špeciality. no keď som čítal tvoj recept tak som neodolal a dnes od rána už ju udim a zároveň si spomínam na mladi, veľmi pekne ti ďakujem a prajem požehnané Veľkonočné sviatky
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
@joel : super, prajem dobrú chuť, ja si už na jednej pochutnávam
eviana
Krásna šunka... pripomenula mi časy, keď môj ocino takú údieval... a ja na ňu na tajňáša chodila na povalu... namiesto dezertu plátok šunky, len tak, bez chlebíka... to bola pochúťka, veru zatiaľ sa mi tú chuť ocinovej šunky nepodarilo nájsť v žiadnej údenej šunke, ktorú som chutnala. Aj keď našu starú údiareň už chlapci zbúrali, ocino už nevládze a moje dieťa ešte nedozrelo do štádia výrobcu šuniek... možno raz :)
Ďakujem za krásne - úžasne údeninou voňajúce - spomienky milý @ipo :)
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
:) mne tohto roku opätovne visia 2 šunky v komore a už som aj neodolal a jednu načal.
pusta
tento recept mi akosi ušiel. úžasne vyzerajúca i perfektne vyúdená domáca šunka, žravé foto, mám taký slinotok, že Pavlovov pes bldne závisťou :-)
5*
mirecgurman
Zdravím takto na večer chovam 4 šuri "prasatá" a užšom skúšal veľa receptov ale takto dokonalí postum sa len tak nevidí škoda že je apríl ak by bol november 2016 ktorí na tento recept spĺňal ideálne podmienky tak jedna šura ide pod nôž pánovi ktorí tento recept zverejnil vopred veľká vďaka.
toptaste
Samozrejme ze Sa da pouzit aj iny drug masa.vo vychodnom Nemecku ma teraz sokovali pacovanou udenou panenkou.jedna fantazia.uz aj dnes bezim do obchodu zohnat par kusov.zapacovat a nechat v aute.tam je prognoza nizkej teploty.na pensions je prognoza ze Sa k nej dostane Dunco domacej....
Vynikajuca delikatesa.tu stoji jedna panenka cca 16euro zaudena.bohuzial teraz v Berline mimo tureckeho kebabu nijaka specia.az na rozbite cestu co pamataju ruske tanky....doma garantujem ze tam rozbite nie Su.asi som v zone byvaleho vychodneho Berlina.musim pozriet ten druhy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia